Helicobacter Pylori - fertőző betegség?

Tisztelt Szakértők!

Kedvesemnek (42 éves ffi) gyomorfekélyt diagnosztizáltak tavaly, amelyre gyógyszert szedett.Úgy 1 hónapja (rá egy évre) vett részt kontrollvizsgálaton, ahol refluxot diagnosztizáltak és a mintavétel eredményeképpen helicobactert is. Most ismét gyógyszert szed. Kérdésem az lenne, ami kissé naívnak tűnik: de facto nyálcsere útján (csókolózás) terjeszthető-e a betegség illetve a baktérium? Én minden nap fogyasztok probiotikus joghurtot és minden rendben van az emésztésemmel. De nagyon aggódom, mert valahol azt olvastam nyál útján terjedhet a betegség.

Erre kérném megnyugtató válaszukat!

Előre is köszönöm, üdvözlettel: Audrey

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Helicobacter témában

Tisztelt Kérdező!

Jelenleg a Helicobacter terjedésének  két módját feltételezzük: a székletből vagy a szájon át távozó váladékból történő fertőződést.  Bár tudományos vizsgálatban még nem sikerült igazolnunk a szájból-szájba történő átvitelt, bizonyos epidemiológiai kutatások eredményei alátámaasztják ezt a terjedési módot. A helicobacter fertőzés azonban csak a hordozók kb. 10 %ában okoz panaszt, így előfordulhat, hogy Ön is helicobacter-pozitív. Párjának korábbi fekélye miatt indokolt lehet mindkettőjük ilyen irányú vizsgálata és szükség esetén kezelése.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. július 13., 08:59; Megválaszolva: 2009. július 13., 08:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hólyag a végbélnyílásnál
Pajzsmirigy + SM betegség
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia