• IBS - Egy modern betegség

    Dr. Pászthory Erzsébet
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Ez ugye nem az IBS? Gyakran teszik fel nekem rémülten a kérdést olyan betegek, akik az internetet olvasva próbálnak tájékozódni a panaszaik hátterében álló betegségről.

    Kezdetben arra gondoltam, milyen jellemző ez az információ-özönből származó zavarodottságra, hiszen az IBS nem egy súlyos szervi betegség. Ma már az a véleményem, hogy az IBS kérdésköre megérdemli, hogy komolyan foglalkozzunk vele, hiszen becslések szerint a teljes népesség több, mint 10%-a érintett lehet. Kezelése ugyanakkor nem egyszerű, mivel nincs mindenki számára egyformán alkalmazható megoldás.

    Fontos tisztázni az elnevezés esetleges félreértelmezését: az IBS (irritábilis bél szindróma) nem tévesztendő össze az IBD (inflammatory bowel disorder) kifejezéssel! Az IBS, mint a neve is mutatja, egy tünetcsoport, szindróma, amelynek hátterében szervi elváltozás nem mutatható ki, míg az IBD a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) gyűjtőneve, ezek pedig rendszeres gasztroenterológiai gondozást és gyógyszeres kezelést igénylő „komoly” kórképek.

    Az IBS diagnózisa

    A betegség jelemző tünetei:

    Ezek alapján a kórisme még nem állapítható meg, hiszen tulajdonképpen minden emésztőrendszeri betegségben előfordulhatnak. Van azonban egy sajátosság, ami elsősorban az IBS fennállására utal, és ez a panaszok évekig tartó, hullámzó lefolyása, változatlan fizikai állapot mellett (nem tapasztalunk például testsúly-csökkenést, vérszegénységet, véres székletet).

    Hirdetés

    Az IBS diagnózisa szervi betegségek hiányában állítható fel, ebben a háziorvos és a gasztroenterológus szakorvos segítségére van szükség. A gyógyszeres, esetleg műtéti kezelést igénylő elváltozások kizárása mindig az első lépés! Ezután marad három olyan kórkép, amelyek tünetei hasonlóak lehetnek, kezelésük viszont alapvetően különbözik az IBS-től: a lisztérzékenység, az ételallergia és a laktóz intolerancia.

    Betegségek hasonló tünetekkel
    Lisztérzékenység: Laboratóriumi tesztekkel (vérből vagy szájnyálkahártya-kaparékból) vagy gyomortükrözés során a nyombélből vett szövettani vizsgálattal ismerhető fel. Kezelése gluténmentes (vagyis gabonafehérje-mentes) diéta tartásából áll, ez élethosszig szükséges és szigorúan betartandó!

    Ételallergia: Különböző allergiatesztekkel lehet az alapvető ételféleségekre fennálló allergiás választ kimutatni, sokszor segíthet az ételnapló vezetése is. Kezelése az allergén ételek étrendből történő teljes kizárásából áll.

    Laktóz intolerancia: A tejcukor bontásának teljes vagy részleges elégtelensége áll a háttérben. Diagnózisa történhet laboratóriumi vizsgálattal (laktózterheléses teszt), de általában elegendő a betegek saját tapasztalata: a panaszok megfigyelése teljesen laktózmentes étrend, majd savanyított tejtermékek (joghurt, túró, kemény sajtok) hozzáadása mellett.

    Hogyan tovább?

    Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján irritábilis bél szindrómát állapít meg az orvos?

    A betegségek kialakulásának megértése mindig segít a gyógyulásban. Ez az IBS esetében azért is lényeges, mivel nincs egyetlen, általánosan bevált kezelési séma, mindenkinek ki kell alakítania egy saját használatú stratégiát. Először röviden tekintsük át azokat a tényezőket, amelyek leginkább felelősek az IBS-re jellemző fő tünetek: a puffadás, hasi fájdalmak és székelési panaszok kialakulásáért.

    • Bél-idegrendszer - Az IBS, mint neve is jelzi, a bél irritábilitása, vagyis „idegessége”. A belek falában található az emberi szervezet központi idegrendszer után második leggazdagabb idegsejt-hálózata.  Ez irányítja közvetlenül a bélmozgásokat (motilitást). A központi idegrendszerrel szoros kapcsolatban van, így érthető, hogy életmódunk és lelkiállapotunk befolyásolja a bélműködést.

    • Stresszhormonok  - Hatásukra megváltozik a bél motilitása, nő a belek görcshajlama.

     Olvasson tovább! Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

    • Bélflóra  - Egyensúlyának megbomlása (diszbakteriózis) következtében romlik a tápanyagok emésztése, kórokozó baktériumok telepedhetnek meg, az immunrendszer működése károsodik.

     Tufjon meg többet! Bélbaktériumok, mint az immunrednszer segítői

    Az IBS kezelésében alkalmazható szerek és módszerek

    1. Tüneti szerek: enyhe, ritkán jelentkező panaszok esetén görcsoldó és puffadásgátló hatású szerek alkalmi segítséget jelenthetnek. Jelentős részük kapható recept nélkül is. Rendszeres szedésük semmiképpen sem ajánlott.

    2. Probiotikumok: a bélflóra erősítése biztosan segít a hosszabb távú gyógyulásban. Sajnos nincs olyan készítmény, amely általánosságban ajánlható, mivel minden ember bélflórája egyedi összetételű. Különböző probiotikus szerek felváltva történő alkalmazása tűnik célravezetőnek.

    3. Étrend: ajánlott a megfelelő mennyiségű folyadék (napi 2-3 liter, nagy melegben több) fogyasztása, rostanyagokban gazdag diéta. A nyers tej, füstölt húskészítmények, fehér liszt helyett savanyított tejtermékeket (joghurt, kefir), szárnyas- vagy halételeket és teljes őrlésű lisztből készült tésztaféléket válasszunk. Fontos, hogy naponta többször, legalább 3-4 alkalommal étkezzünk. Azokat az ételeket érdemes kerülni, amelyek tapasztalatunk szerint panaszokat okoznak. Ételintolerancia vizsgálatoknak sok értelmét nem látom, mivel lehetetlen az élelmiszerekben levő valamennyi anyagot (alapanyagok, színezők, tartósítók, állományjavítók stb.) vizsgálni. Inkább ételnapló vezetését ajánlom. Szigorú diéta tartása semmiképpen sem szükséges, inkább káros!

     Bővebben Diéta irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

    4. Életmód, lelki egészség: a legfontosabb tényező a gyógyulásban! Az első lépés annak megértése, hogy nem szervi betegségről van szó, és nincs szükség további vizsgálatokra. (Gyakran találkozom IBS-ben szenvedő betegekkel, akik vaskos lelethalmazzal érkeznek, amit évek alatt gyűjtöttek össze úgy, hogy panaszaik változatlanul fennállnak. Az orvos felelőssége is, hogy betegeit megkímélje a felesleges és költséges eljárásoktól.) Sokszor nehéz elfogadni, hogy megoldatlan, feldolgozatlan konfliktusok is okozhatják a panaszokat. Ugyanakkor a stresszhelyzetek lehetőség szerinti megoldása, életmódváltás, esetleg pszichoterápia nemcsak az IBS kezelését jelenti, hanem javíthatja az élet egészének minőségét is.

    Lapozzon! A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    Módosítva: 2019.01.02 15:06, Megjelenés: 2017.11.24 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Belgyógyászati vizsgálat

    Belgyógyászati vizsgálat

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Mi történik konkrétan a belgyógyászati vizsgálaton férfiak esetében?

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Hogyan működik a vékonybél?

    Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Az életmód szerepe az IBS kezelésében - Ön mennyit tud róla? Tesztelje!

    Tudástesztünk kitöltésével kiderítheti, melyek a helyes életmódbeli lépések, melyek megkönnyíthetik az irritábilis bél szindrómával történő együttélést, illetve enyhíthetik a panaszait. Tudjon meg többet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.