Táplálkozási tévhitek és tények a lisztérzékenységről

Szerző: Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

A lisztérzékenység (cöliákia) egy egyre gyakrabban előforduló, egész életre kiterjedő betegség. Az elsődleges cél a kellemetlen tünetek megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, ezt pedig csak szigorú diéta betartásával lehet elérni.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló táplálkozási tévhiteket a a cöliákia körül, valamint a leghasznosabb tényeket a témában:

Tévhitek

1. A lisztérzékenység egy újabb divat vagy hóbort.

2. Aki lisztérzékeny, annak csak kényes a gyomra, hiszen régebben nem is létezett ilyen betegség.

3. 2-3 szál ropi vagy egy kiskanál liszt a rántásba nem árthat.

4. Ha valamilyen étel csak nyomokban tartalmaz glutént, azt szabad fogyasztani lisztérzékenyeknek is.

5. A lisztérzékenységnek minden esetben súlyos és tipikus tünetei vannak.

6. A lisztérzékenyek nem ihatnak tejet és nem ehetnek tejes ételeket.

Tények

1. Tény, hogy a lisztérzékenység manapság egyre gyakoribb betegség, de ez főleg a diagnosztika fejlődésének és a családok szűrésének köszönhető.

2. Minden szennyező forrástól óvakodni kell. Mindig meg kell győződni arról, hogy az adott élelmiszer vagy étel sem a gyártás során, sem a szállítás, tárolás, elkészítés alkalmával nem szennyeződött gluténnel.

3. Az az étel sem fogyasztható el, amin az van feltűntetve, hogy nyomokban glutént tartalmazhat.

4. Egyetlen diéta hiba is okozhat tüneteket és rossz véreredményt, valamint hozzájárulhat a szövődmények kialakulásához.

5. A lisztérzékenység nagyon különböző tüneteket produkálhat, pl.: a haj minőségében, bőrön megjelenő kiütések, elváltozások, bélrendszerben hasmenés vagy székrekedés, az ember hangulatában, magatartásában – főleg gyermekeknél feltűnő, a véreredményben is láthatunk elváltozásokat: vashiány, vérszegénység. Lehet teljesen tünetmentes is.

6. Lisztérzékenység esetén - főleg a diagnózis idején, illetve előtt - előfordulhat, hogy a sérült bél nem képes a tejcukor emésztésére, így a beteg tejcukor-érzékennyé (laktózérzékennyé) válik. A gluténmentes diéta betartásával ez általában elmúlik.

Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta
A gluténmentes diétát és a gluténérzékenységgel járó panaszok megszüntetését akkor lehet megvalósítani, ha a glutént 100 százalékban kiiktatják az étrendből, vagyis ha tartózkodnak a búza, árpa, rozs, zab és az ezeket nyomokban tartalmazó ételek fogyasztásától.
A gluténmentes diéta

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

Lisztérzékenység - A búza mint...

A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek lisztérzékenye miatt viszont...

Együttélni a lisztérzékenységgel

A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és...

A lisztérzékenység kivizsgálása

A lisztérzékenység (cöliákia, nem trópusi sprue, gluténszenzitív enteropathia) az arra genetikailag fogékony emberekben a táplálkozással bevitt...

Lisztérzékenyek táplálkozása: a...

A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek...

Tények és tévhitek a...

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén...

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.