"Áramütés miatt vagyok rosszul?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Egy áramütött, orvosilag nem kezelt betegen kimutatható-e későbbi vizsgálatokkal az áramütés által okozott esetleges károsodást?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Egy áramütött, orvosilag nem kezelt betegen kimutatható-e későbbi vizsgálatokkal az áramütés által okozott esetleges károsodást? Minden esetben megállapítható-e az áramütés ténye? Az áramütés okozhat-e szívizom megvastagodást, billentyűelégtelenséget és ingadozó vérnyomást? Szeretnénk tudni van-e összefüggés az áramütés és a jelzett elváltozások között.

Kedves Kérdező!

Kicsi a valószínűsége, hogy az Ön által említett eltéréseket az áramütés okozta volna.

Áramütés kapcsán leginkább ingervezetési és ritmuszavarokra lehet számítani, ritkábban a koszorúerek görcse vagy "bealvadása", trombózisa miatt infarktus alakulhat ki - ezek azonban közvetlenül az áramütést követően észlelhetők.

Néhány esetben leírásra került hosszabb távon jelentkező ingervezetési zavar, illetve csökkent kamrafunkcióval járó állapot.

A magas vérnyomás is inkább az akut szakban, az erek görcse miatt jelentkezik, nem valószínű, hogy a hypertonia ennek következtében alakult ki. A megvastagodott szívizomzat viszont lehet egy rosszul beállított magasvérnyomás-betegség következménye.

Hogyan károsítja szervezetünket az áram?

Az elektromos áram többféle formában hat szervezetünkre: közvetlen szöveti energiahatás, hőhatás (nagyfokú felmelegedés), elektrolitikus hatás (elenyésző, gyakorlati jelentősége a háztartási áramütések kapcsán nincsen) és a bioelektromos hatás, amely az izom- és idegszövetet károsítja.
A bioelektromos hatás az elektromos áram élő szervezetre gyakorolt specifikus hatásának tekinthető, a többit aspecifikus hatásnak nevezzük. A közvetlen szöveti energiahatás áramjegy formájában nyilvánul meg, mely elvileg az áramütés helyén, illetve az áram szervezetből való kilépésének területén is megfigyelhető.
Gyakran azonban csak a belépés helyén látható gombostűfejnyi vagy borsónyi, tömör, halvány elváltozás formájában, mely lehet kráterszerű bemélyedés is. Nem minden esetben észlelhető, ezért jelenléte bizonyítja, ám hiánya soha nem zárja ki az áramhatást! Az áramütés hatásairól bővebben>>

(WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.