Hogyan néz ki a vízbe fulladás? Máshogy, mint a legtöbben képzelik

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

Fröccsenőnek és hangosnak képzeli el a fulladást, csapkodó karokkal és segélykiáltással, ahogyan azt a filmekben láthatta? Ha azt gondolja, hogy hallaná, amikor valaki vízbefullad, akkor súlyosan téved. A valóság az, hogy bárki megfulladhat Öntől néhány méterre, és valószínűleg nem venné észre - mert a fulladás legtöbbször néma.

Mindannyian láttunk már olyan filmeket, amelyeken a kétségbeesett szülők a partról figyelik, ahogy gyermekük vagy valaki más kapálózik a vízben, segítségét kiált két merülés között, és a feje fölött a karjaival integetve kér segítséget. Ilyesmi azonban kizárólag a filmekben létezik.

Ezért ezek a film jelenetek valójában nagyon rossz szolgálatot tesznek mind a társadalomnak és a szülőknek. Ugyanis egy fuldoklónak nincs sem ideje, sem energiája, sem pedig levegője segítséget kérni. Alig van elegendő levegő a tüdejében ahhoz, hogy néhány másodpercig fenntartsa magát a víz felszínén, mielőtt végleg elmerülne.

Az esetek döntő többségében – akár gyermekekről, akár felnőttekről van szó – nincsenek csapkodó karok, vagy nagy fröccsenések, amelyek felkelthetik a figyelmet. Szinte lehetetlen, hogy egy küszködő úszó harcoljon a természetes túlélési ösztöne ellen, és a karját kiemelje a vízből, hogy segítséget kérjen.

A fuldokló áldozatok valójában nem hangosak – még csak hangot sem adnak ki, ezért a fulladás gyors és csendes, szinte néma. Hacsak az áldozatot nem mentik ki szinte azonnal a vízből, 20-60 másodperc áll rendelkezésére a teljes alámerülésig.

Gyermekeknél csak másodpercek állnak a rendelkezésünkre

A kisgyerekek, akik nem tudják kiemelni az arcukat a vízből, akár néhány centiméteres vízben is megfulladhatnak. A gyerekeken kívül más, úszni korlátozottan vagy egyáltalán nem tudó emberek néhány másodperc alatt is eltűnhetnek a vízfelszín alatt.

A kisbabák úgynevezett búvárreflexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy ha egy csecsemő a vízbe esik, ösztönösen visszatartja a lélegzetét. Nem harcolnak a felszínre jutásért, nem fröcskölnek és nem sikoltoznak. Nyugodtan megvárják, amíg az őket úszni tanító szülők kiemelik a vízből.

Viszont a gyerekek, különösen a kisgyermekek zajos úszók: csobbannak, fröcskölnek, vagy hangosan játszanak. Az jelzi a bajt, amikor csendben vannak, ám mire észrevesszük a hang hiányát, már késő lehet.

A fuldoklás jelei, amelyekre figyelni kell

Hátradöntött fej - Az áldozat hátrahajtja a fejét, hogy arca könnyebben kiemelkedjen a vízből, így levegőhöz jusson.

A vízfelszínen tartott száj - A fuldokló a víz szintje fölött próbálja tartani a száját, de nincs ideje segítségért kiabálni, mert alig jut levegőhöz. A száj rövid időre kinyílik, majd nagyon gyorsan visszakerül a víz alá.

Fuldoklás: téves elképzelés és valóság

Oldalra kinyújtott karjaival lefele nyomja a vizet - A természet ösztönösen arra kényszeríti a fuldoklókat, hogy karjukkal lefelé tolják a vizet. A víz lenyomása lehetővé teszi a fuldokló emberek számára, hogy a testüket fenntartsák, ám emiatt karjuk a vízpartról nem látható, nem a víz felszíne fölött zajlik a csapkodás.

Függőleges, vagy közel függőleges testhelyzet - Az áldozat teste függőlegesen lebeg a vízben, a vízet még lefele nyomja, de általában már nincs ereje alátámasztó rúgásokra.

Nem halad semerre a vízben - A fuldokló továbbra is küzd a víz alatt, de nem halad előre.

Üres szemek - A szemei kitágulnak, üvegesek és üresek, nem tudnak fókuszálni.

Csend - A fuldokló képtelen kiabálni, segítséget kérni, és nem tud válaszolni a „jól vagy?” kérdésre sem.

Állandó felügyelet szükséges

Az 1-4 éves halálos áldozatok többsége az Egyesült Államokból származó adatok szerint a ház saját medencéjébe esett (52%), és a halálesetek 77%-a akkor történt, amikor a gyerekek egyedül voltak felnőtt felügyelete nélkül, vagy a gondozójuk pillanatnyilag távol volt.

Ezért kulcsfontosságú a gyermekek aktív felügyelete nem csak a fürdés ideje alatt, hanem a víz közelében is. A kijelölt személy soha ne vegye le a szemét a gyerekről, még egy pillanatra sem. A sekély vízbe fulladt gyerekek több mint 90 százalékára éppen senki sem figyelt.

Végül egy riasztó tény: a szülők jelentős részének fogalma sincs arról, hogyan kellene újraélesztenie a kimentett gyermekét.

Fontos Gyermekek újraélesztése | Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklósfordító; Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Falhasznált források: What does drowning sound and look like? (Canadian Red Cross), Know the 5 Signs of Drowning (The Pragmatic Parent)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.