Volt olyan egymást követő nap, amikor három fiatalt kellett kimentenünk a vízből

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Árvizeknél, vízi baleseteknél, káresemények esetén vízfelszíni és víz alatti szakfelderítésnél, mentésnél, valamint eltűnt személyek felkutatásánál van jelen a miskolci Neptun Búvár Klub, amelynek elnöke, Golej Szabolcs a WEBBeteg.hu kérdésére kihangsúlyozta, hogy önkéntes alapon végzik feladataikat, mindenki a szabadidejében, a főállása mellett.

A Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat előadást tartElsősegélynyújtás, búvártechnikai és kötéltechnikai, valamint mentőkutyás segítségnyújtás. E négy szakterület kapcsán ugorhat be a mentőcsapat neve. A Neptun Búvár Klub 1968. óta működik, az 1970-es nagy tiszai árvíz óta végez önkéntes mentési tevékenységet az alap sporttevékenysége mellett, és több mint 20 éve mentőcsoportot működtet, amely tagja a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Beavatkozó szervezetei közé tartozó Bükk Mentőcsoportnak, így ott vannak számos személykeresésnél és műszaki mentési munkálatoknál, árvíznél, főként az észak-magyarországi régióban, de volt már jó pár eset arra is, hogy más hazai régióba, valamint külföldre kellett utazniuk egy-egy katasztrófa sújtotta területre.

Sokan tiltott helyen fürödnek

Legutóbb itthon, Tarcalon, a bányatóba fulladt bele egy férfi: „18.35-kor érkezett a riasztás a mentőcsapathoz a Katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletéről, miszerint egy 41 éves férfi elmerült a bányatóban, ahol egyébként tilos a fürdőzés, és a felkutatásában kértek tőlünk segítséget.

A társ mentőcsoport 2 tagjával és a Neptun Mentőcsapat 4 szakemberével és mentőkutyájával rövid időn belül a helyszínre érkeztünk, ahol a Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársaival, a szerencsi tűzoltókkal, a mentőszolgálat biztosítása mellett megkezdtük a víz alatti kutatást. A két mentőcsapat búvárai mintegy 3 perc alatt megtalálták a tó fenekén az elmerült személyt, akinek a helyzetét a mentőcsapat kutyája jelezte. A kimentésben a tűzoltó kollégák segítettek, sajnos a férfi életét már nem tudták megmenteni.”

A Neptun Mentőcsapat mentés közben

Mit tanácsol a mentőcsapat elnöke a szabadvízi fürdőzőknek?

  • Általában a bányatavakban tilos a fürdőzés, ezt tábla is jelzi. Ha mégis van rá kijelölt hely, akkor csak ott szabad azt megtenni. Nem véletlenül tiltják itt a csobbanást, hiszen ezek a mesterséges tavak akár hirtelen mélyülhetnek, nagyon változó a mélységük.
  • Éppen ezért a szabadvizekben való fürdőzés előtt győződjünk meg a vízmélységről, a víz alatti akadályokról, valamint figyeljük meg, nem rendellenes-e a vízmozgás.
  • Lehetőleg ne egyedül menjünk. Sokkal biztonságosabb, ha valaki szemmel tart bennünket és baj esetén segítséget tud nyújtani vagy meg tudja kezdeni a mentést. Sok esetben a fürdőzők és parton strandolók észlelik, ha baj van.
  • Olyan kezdje meg a mentést, aki megfelelő fizikai állóképességgel rendelkezik, képes a feladat végrehajtására, jól tud úszni, ismeri az elsősegélynyújtás alapjait, és nem fogja magát és a mentendő személyt sem bajba sodorni!
  • A szabadvízi fürdőzés előtt lehetőleg hűtsük le magunkat, óvatosan mártózzunk meg a vízben, amíg a testünk kellőképpen le nem hűl, vagy lehetőség szerint tusoljunk le és mossuk meg az arcunkat.
  • Étkezés után, és ami nagyon fontos, alkoholfogyasztás vagy tudatmódosító szerek hatása alatt ne menjünk a vízbe, mert ilyenkor másképpen reagálunk egyes esetekben.
  • Ismeretlen vízterületen, illetve gumimatracról, vízibicikliről, csónakból, felhevült testtel, alkoholos állapotban ne ugorjunk a vízbe, mert sok esetben ez vezet a tragédiához.

Annak érdekében, hogy tájékozottabbak, felkészültebbek legyenek az emberek, nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót – mondja az elnök. Rendszeresen tartunk előadásokat, kutyás bemutatókat, megelőző és elsősegélynyújtó foglalkozásokat általános és középiskolákban, valamint különböző lakossági programokon.

A csoport tagjai mindannyian önkéntesek

A hét minden napján, 0-24 órában készenlétben állnak a mentőcsapat tagjai, ügyeleti rendszerben vannak, így ha riasztás érkezik, nagyon rövid időn belül tudnak reagálni a felkérésre. Vannak közöttük kötéltechnikai szakemberek, kutyavezetők, robbantómesterek, illetve rádiós szakember, mérnök, valamint orvos is, mindenki ingyenesen bocsátja munkaerejét, szaktudását és szabadidejét a közösség szolgálatára, van, aki a munkahelyéről érkezik a mentőcsapat bázisára, hogy azonnal indulni tudjanak és segíteni tudjon a riasztás helyszínén.

Nagyon fontos a lakosság és a cégek támogatása, hiszen mindent a saját erejükből, igen csekély anyagi segítség mellett tudnak megvalósítani. Az, aki teheti, támogassa adója egy százalékával vagy támogatás formájában a szervezetet!

Tovább

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Fotók forrása: Facebook

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.