• Vízi balesetek - Társmentés

    Szerző: Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán

    Társmentésről van szó, amikor egy vízben bajba jutott személy külső segítség révén kerül biztonságba és a mentés során együttműködő magatartást tanúsít.

    Ezt hivatalosan csak kiképzett vízi mentő végezheti, hiszen egy ilyen bonyolult feladat megfelelő felkészültséget, illetve bizonyos ismereteket igényel. Azonban amikor az ember szerettei közül valaki veszélybe kerül, a legtöbben valószínűleg gondolkodás nélkül utána vetik magukat.

    Hogyan tovább az ugrás után?

    A vízből történő életmentés igen látványos dolog, de cserébe a segélynyújtó számára is életveszélyes. Nem csoda hát, hogy az elsődleges szabály szerint a jó vízi mentő nem megy vízbe! Lehet szó bármilyen gyakorlott és kiváló erőnlétű úszóról, ha a pánikoló, bajba jutott személy akaratlanul lenyomja a víz alá, ő is szorult helyzetbe kerülhet.

    Ezt alátámasztja az a tény is, hogy Magyarországon évente átlagosan 200 ember fullad meg természetes vizekben és az esetek egynegyedében két személy veszíti el életét, a fuldokló és a hozzá odaúszó segítő. Éppen ezért a nem együttműködő fuldokló esetén lehetőség szerint használjunk valamilyen vízimentő eszközt.

    Hirdetés

    A vizeket vízi mentés szempontjából két csoportra osztjuk, a sekély- és a mély vizekre. A sekély víz annyit takar, hogy a mentést lehet végezni akár vízi jármű nélkül is, mély vízben azonban elengedhetetlen a mentőcsónak, vagy mentőhajó használata.

    Veszélyes mivolta miatt a vízi mentésre számos egyéb szabály is vonatkozik, amelyekkel egy szolgálatban lévő vízi mentőnek tisztában kell lennie. Az elméleti ismeretek mellett azonban egyéb elengedhetetlen készségekkel is rendelkezni kell, többek közt elsősegély-nyújtási és meteorológiai ismeretekkel. Az egyik legfontosabb kulcselem pedig a kielégítő fizikai erőnlét, mely nélkül nem lehet vízi mentést végezni, mert az viszonylag hamar kudarcba fulladna.

    Vízi balesetek


    A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak. Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?>>

    A társmentés folyamata

    A társmentés (amikor a bajba jutott együttműködik) alapvetően hét lépésből áll. Először is fel kell ismerni a bajt és beazonosítani a fuldokló pontos tartózkodási helyét. Második lépésben meg kell őt közelíteni, amennyiben lehetséges vízi jármű segítségével és csak ezután szabad úszva a közvetlen közelébe férkőzni hátulról érkezve.

    Negyedik lépés a szállítás, amelynek számtalan lehetősége van, az egyik legegyszerűbb, amikor hátulról megfogjuk a sérült fejét két kézzel és háton fekve, mellúszó lábtempó segítségével a megfelelő helyre úszunk vele. A biztonságos helyet elérve következik a kiemelés, amikor minél kíméletesebben kihúzzuk a bajba jutottat a vízből. A parton történik meg az ellátás, az esetlegesen szükséges elsősegélynyújtás és utolsó lépésként a végső intézkedések, indokolt esetben mentőhívás.

    A baj felismerésekor rövid időn belül nagyon alaposan fel kell mérni a helyzetet és a környezeti adottságokat. Ez nem egyszerű feladat, mert stresszhelyzetben csak akkor van esélyünk időben meghozni a megfelelő döntést, ha rendelkezünk elegendő háttérismerettel és tisztában vagyunk a mentéshez szükséges teendőkkel. El kell dönteni, hogy indokolt-e vízi jármű alkalmazása, mérlegelni kell az aktuális időjárást, vízviszonyokat és mindenek előtt, gondoskodni kell a mentést végzők biztonságáról.

    Az újraélesztés ABC-je


    Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Az újraélesztés ABC-je>>

    A bajba jutott óvatos megközelítése után a szállításhoz többféle módszert is lehet alkalmazni. Szükség esetén a vízi mentők különböző eszközöket szoktak használni, többek közt mentőövet, vagy mentő patkót. Eszméletlen személyt legegyszerűbben a fejénél fogva, a vízen hanyatt fekve lehet szállítani, de aki magánál van, bele tud kapaszkodni a segélynyújtó vállába és ő mellúszásban kényelmesen ki tudja vontatni a partra.

    Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egy másik ember úszva történő szállítása fizikailag nagyon megterhelő, különösképpen, ha az illető nehezebb súlycsoportban van a segítőnél. Kiemelésnél ügyeljünk a kíméletességre, medence, vagy hajó szélénél például különösen óvjuk a gerincet. Miután a bajba jutott kikerült a vízből meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást, amennyiben ez nem szükséges, akkor pedig a nyugalomba helyezést és pszichés nyugtatást.

    Laikusoknak tehát hivatalosan nem szabad vízi mentést végezniük, de ha ennek ellenére megpróbálkozik vele valaki, legyen tisztában a legfontosabb tudnivalókkal, amiket most röviden összefoglalunk:

    (Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán)

    Legutóbb frissült: 2015.07.24 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

    A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    A betegségek tagadásának pszichológiája

    Számos olyan betegség létezik, melynek elszenvedői azért nem fordulnak orvoshoz, mert a betegséghez kapcsolódó szégyen, továbbá a társadalom irányából megfigyelgető megbélyegzés hátráltatja őket abban, hogy a gyógyulás útjára léphessenek. Emiatt sok esetben megfigyelhető, hogy a betegségtudat helyébe a hárítás és tagadás lép, amely veszélyes következményekkel járhat.

    Az inkontinencia kezelése - Elmélet a gyakorlatban

    Aláírtak azt az inkontinenciáról szóló szakmaközi stratégiai megállapodást, aminek fő célja a korábban az EMMI által már kihirdetett szakmai irányelvben foglaltak napi ellátásban történő maradéktalan megvalósítása.

    Osteoporosis-kezelés: a betegegyüttműködést kell növelni

    Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos (osteoporosis) törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell - mondta el a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára csütörtökön, Budapesten.

    A gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos jelzések kezelését vizsgálják jövőre a hivatalok

    A gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos bejelentéseket vizsgálják jövőre a kormányhivatalok szociális és gyámhivatalai, azt, hogy az ilyen esetekre utaló jelzéseket, észleléseket a gyermekjóléti szolgálatok hogyan kezelik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások