A hőség veszélyei a tizenévesekre

MTI
megjelent:

A nagy hőségben folytatott sport miatt a tizenéves fiúk gyakran életveszélyes állapotban kerülnek kórházba - az akár halált is okozó hőgutát ritkán veszik észre időben.

A hőguta kialakulásához nincs szükség feltétlenül igen magas környezeti hőmérsékletre, mert túlzott fizikai megterhelés elegendő az állapot kialakulásához, főként, ha a bizonyos tényezők - a bemelegítés hiánya, egyéb környezeti hatások - jelen vannak. Három jellegzetes tünete van: a test hőmérséklete jelentősen megemelkedik verejtékezés nélkül. A beteg először bódult, kába, majd elveszíti az eszméletét. További veszélyeztető tényező a cukorbetegség, a szív- és érbetegség.

Ellen Yard és munkacsoportja összegyűjtötte az Egyesült Államok 66 kórházának őrzőszobáiba, 2001 és 2009 között hőguta miatt beszállított betegek adatait. Ezeknek csaknem háromnegyede volt extrém sport következtében súlyos állapotba kerülő 15-19 éves fiú. A kutatók eredményeit a Morbidity and Mortality Weekly Report közölte.

A szülők és edzők felelőssége

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek megfelelően a fiatalokkal foglalkozó edzőknek és a tizenévesek szüleinek figyelmét fel kell hívni a veszélyre. Az általuk vizsgált összesen csaknem hatezer eset többsége kezelés után hazatérhetett. 7,1 százalékuk azonban további kórházi kezelést igényelt. A kezelésre szorulók 8,9 százaléka fiú, 2,4 százaléka lány.

A hőgutaesetek 24,7 százaléka valamilyen labdajáték közben történt, elsősorban a 20 évesnél fiatalabbak körében. Futás vagy más, tartós terhelés volt az ok a 20-44 évesek csoportjában és golf a 45 évesnél idősebb sportolók között.

A fiatal lányoknál a 14 évesnél ifjabbak körében szintén a labdajátékok vezettek, atlétika a 15-19 évesek csoportjában és mindenfajta sportterhelés a 20 évesnél idősebbek körében. A kutatók aláhúzzák azt a tanulságot, hogy valamennyi eset megelőzhető lett volna.

Edzés forróságban

A nyári hőségben sportolóknál jelentős megnő az izomgörcs, a hőkimerülés, vagy a halált okozó hőguta kockázata. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban, ezek megelőzhetőek.
Gyakorlati tanácsok>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.