Génmutációval védekezik a fejtetű az irtószerek ellen

Szerző: MTI

Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, mert a vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben.

A kieli orvosi egyetem kutatói 2000, három és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Nem egészen négy százalékuknál találtak tetveket.

A kutatást vezető bőrgyógyász, Regina Fölster-Holst szerint az összes azonosított élősködőnél ugyanaz a génmódosulás volt észlelhető, amely történetesen rezisztenssé tette őket a piretrin nevű rovarirtószerrel szemben - írja a Die Welt német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Tetvesség

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkéket található, kifejlett rovar nem.
A tetvességről bővebben

A forgalomban lévő tetűirtók a krizantémból nyert piretrin hatóanyagon, illetve mesterségesen előállított piretroidokon, a permetrinen vagy alletrinen alapulnak.

A szerek a tetvek idegrendszerét teszik tönkre, pusztulásukat okozva ezzel.

"Még korai a molekuláris genetika eredményét a gyakorlatra is ráhúzni.

Össze kell hasonlítani a régi és új szereket

A következő lépés olyan klinikai kutatások elvégzése lesz, amelyek a már használatban lévő szereket összehasonlítják az újonnan kifejlesztettekkel, például szilikonolajokkal.

Ezek az úgynevezett dimetikonok lezárják a tetvek légzőnyílásait, így azok megfulladnak - magyarázta Fölster-Holst.

Irtószertől függetlenül a szülőknek ajánlott az érintett gyerekek haját sűrű fogazatú tetűfésűvel rendszeresen átfésülni, hogy az élősködők petéit is eltávolítsák - tanácsolta a kutató.

Az olyan fifikák, mint a forró hajszárítózás, szauna, illetve olívaolajas vagy majonézes kencézés azonban jottányit sem ártanak a tetűnek.

Ezt olvasta már? Tetves a gyermekem! Mit tegyek?

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Tetves a gyermekem, mit tegyek?

A gyermekközösségekben gyakrabban találkozhatunk egy kellemetlen élősködő által okozott problémával, a fejtetvességgel. Fejtetű előfordulhat már...

A tetvesség

Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?

Közel 60 embert fertőzött meg...

A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt. A kórokozó most ismét terjedni kezdett - adta hírül a hvg.hu.

A tetvesség tünetei és veszélye -...

A napokban észrevettem, hogy tetvek vannak mindenhol. A polcon, dobozokon, tévén... El lehet kapni valamit tőlük? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.