Tetvesség téma

Tetves a gyermekem, mit tegyek?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-10-12 19:03
Fejtetű
A gyermekközösségekben gyakrabban találkozhatunk egy kellemetlen, élősködő által okozott problémával, a fejtetvességgel. Fejtetű előfordulhat már a bölcsődében, de az óvodákban és iskolákban is egyre gyakoribb.

Paraziták, amik rajtunk és bennünk élősködhetnek

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-07-20 17:24
Cikkünkben néhány jól ismert és több kevésbé ismert parazitát ismertetünk, amelyek közt vannak külső (ektoparazita) és belső élősködők (endoparazita) is.

A tetvesség

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2021-09-27 07:33
Fejtetű
Milyen tetvek lehetnek az ember parazitái? Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogyan lehet elejét venni a fertőzésnek?

A tetvesség tünetei és veszélye - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - 2018-12-02 21:05
A napokban észrevettem, hogy tetvek vannak mindenhol. A polcon, dobozokon, tévén... El lehet kapni valamit tőlük? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Egyre több a tetves gyerek

Több mint TestŐr - 2018-09-20 15:44
A nyári szünet befejeztével évről évre visszatérő jelenség az iskolákban, óvodákban, ritkábban a bölcsődékben is a tetvek megjelenése. A vérszívó élősködők sokszor kiirthatatlannak tűnnek.

Fejtetű - minden tízedik ember elkapja

WEBBeteg - 2011-09-28 02:51
Az egyre modernebb higiéniás körülmények ellenére, minden tízedik ember találkozik a fejtetvek okozta kellemetlenséggel életében legalább egyszer, s bár a legnagyobb veszély az óvodás és kisiskolás korosztályt fenyegeti, a felnőttek sincsenek teljes biztonságban. (x)
A gyermekközösségekben gyakori a fejtetvesség, ezért az új tanévvel országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - jelentette be az országos tiszti főorvos szerdán Budapesten.

Fejtetű

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-05 15:31

A fejtetű nősténye kb. 3 mm hosszú, 1 mm széles rovar a hím ennél kicsit kisebb. A nőstény a petéket, amit serkének hívnak, a haj tövére ragasztja, erős ragasztóanyaggal. Ebből az új tetvek kikelnek, de a serke héja továbbra is a hajon marad, és a haj növekedésével egyre távolabb kerül a fejbőrtől.

A távolságból tehát a tetvesség időtartamára lehet következtetni. A serkéből az új rovar kb. 1 hét alatt kel ki. Teljes fejlettségét átlagosan 18 nap alatt éri el. Egy rovar naponta 3-4 petét rak, élete során kb. 200 új egyedet tud létrehozni.

A fejtetű vérrel táplálkozik, naponta 6-12 alkalommal szívja áldozata vérét. Ez allergiás reakciót, viszketést okoz.

A LouseBusternek nevezett hajszárító a tetvek és a serkék 95 százalékát megöli, az életben maradt állatok pedig terméketlenné válnak és hamarosan szintén elpusztulnak – derült ki egy amerikai tanulmányból.
Nem feltétlenül szükséges fejtű felbukkanása miatt otthon tartani a gyerekeket. A megközelítés, miszerint az utolsó serke eltűnéséig otthon a gyerek helye,nem hasznos sem az érintettek, sem az osztálytársaik szempontjából - állapítja meg az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia friss jelentése.

Hamar rezisztenssé válnak a tetvek

Medipress - 2010-03-13 03:20
Leggyakrabban permetrin és malation rovarirtó szereket tartalmazó oldatokkal kezelik a tetvességet, de az 1990-es évek óta a tetvek egyre ellenállóbbá váltak e vegyszerekkel szemben.
Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, mert a vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben.
A tetvek, és nem a kemény oroszországi fagyok győzték le Napóleon seregét az 1812-es hadjárat idején - állítja egy amerikai történész most megjelent könyvében.

Epilepszia és bőrgyógyászati betegségek

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-03-05 08:21
TISZTELT DR. NŐ! KÉRDÉSEM LENNE EPILEPSZIÁS VAGYOK DE ROHAMOM 7 ÉVES KOROM ÓTA NEM VOLT VISZONT EEG-N MÉG KIMUTATHATÓ. UJABBAN BÉLFÉREG JELENIK MEG A SZÉKLETEMBEN KB 3 HAVONTA ÉS LAPOSTETŰM IS A HONAJBA SZEMPILÁMON VALAMINT A NEMI SZERVEMEN. KÉRDÉ

Fejtetű terhesség alatt

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-04-20 09:26
Tisztelt Doktorúr/Doktornő. Jelenleg 17 hetes terhes vagyok. Van egy 2 éves bölcsis gyermekem aki hazahozta a fejtetűt. Lekezeltük őt is és magunkat is, de sajnos nálam igen makacsnak tűnik az új lakó. Többször is kezeltem magamat Pedexel és Nittyfo

Tetves vagyok terhesen, mit javasol?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010-01-12 20:39
köszönöm a válaszát.a tetvesség az biztos.de épp a vegyszerek károsito hatása miatt az elsö három honapban nem szeretném használni egyik tetüirtot sem.tudna esetleg mást javasolni? amivel ki is irtom és nem is ártok? a "tetünyál"-tol ugye nem lesz

Tetű ügy

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-29 13:50
Az ovodában rendszeresen van tetü, én még nem tapasztaltam a kisfiamon. Elég megelözés céljából heti egyszer bekenni nittiforral? Azt is szeretném megkérdezni, hogy a fésüket fertötleníteni flóraszept, domestos, clorox ezekkel elég? Vagy más sze

Tetűírtás ismét

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-04 12:00
Tisztelt Cím! E rovatban júliusban kértem tanácsot Önöktől Tetűírtás címmel .....Nagy gondom van. Három lányom, 10, 7 és 4 évesek egy éve tetvesek. A gyógyszertárakban kapható összes szert kipróbáltuk, naponta kétszer ecetes vízbe mártott sűrű f

Tetűírtás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-07-31 09:12
Üdvözletem! Nagy gondom van. Három lányom, 10, 7 és 4 évesek egy éve tetvesek. A gyógyszertárakban kapható összes szert kipróbáltuk, naponta kétszer ecetes vízbe mártott sűrű fésűvel kiszedem a serkéket, de másnap reggel ismét élő bogarakat tal