Vannak egészséges kövérek is

Független Hírügynökség
megjelent:

Két meglepő tanulmány szerint vannak olyan kövérek, akik egészségesek, és nem hajlamosak szívbetegségekre. Az egyik tudományos írás pedig azt is kimutatta, hogy a normális testsúly sem jelent automatikus védelmet a magas vérnyomás, a cukorbaj és a magas koleszterinszint ellen.

A németországi Tübingeni Egyetem kutatói 314 kövér személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora 45 év volt. Két csoportra osztották őket aszerint, hogy inzulinrezistensek voltak-e vagy sem. Az inzulinra való rezisztenica a cukorbajt megelőző állapot, amelyben már mutatkoznak a diabétesz egyes tünetei, és nagy a valószínűsége a teljes cukorbaj kialakulásának.

Az inzulinrezisztens kövéreknél több zsír volt az izmokban és a májban, mint a nem inzulinrezisztens kövéreknél. Ezen kívül az inzulinrezisztenseknél meg volt vastagodva a fejet ellátó nyaki ütőerek fala - ami szívbetegségi kockázati tényező. A nem inzulinrezisztens kövéreknél viszont az érfalak vastagsága ugyanolyan volt, mint a normális súlyúaknál.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy létezik az anyagcsere szempontjából jóindulatú kövérség, amely véd az inzulinrezisztenciától és az érelzáródástól.

A New York-i Albert Einstein Orvosegyetem kutatói is azt találták, hogy egyes kövérek anyagcsereszempontból egészségesek. Az orvosok 5440 személy testsúlyát, vérnyomását és vérzsírszintjét vizsgálták 5 éven keresztül.

Kövérek, de egészségesek

Azt találták, hogy egyes kövéreknél nincsenek anyagcserezavarok. Ezek általában fiatal fekete bőrűek, akik fizikailag aktívabbak, és kisebb a derékbőségük, mint azoknak, akiknél kimutathatók az anyagcserezavar kockázati tényezői.

Azok a normális testsúlyúak, akiknél mégis voltak anyagcsere-zavari rizikótényezők, idősebbek voltak, kevesebbet mozogtak, és a derékbőségük nagyobb volt a lakosság átlagánál.

Az Egyesült Államokban a 20 éven felüliek között a normális testsúlyúak mintegy 23 százalékának vannak anyagcserezavarai. Ezzel szemben a túlsúlyos felnőttek 51 százaléka és a kövér felnőttek 32 százaléka anyagcsere-szempontból egészséges, állapították meg a New York-i kutatók.

A két tanulmány az Archives of Internal Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Testmozgás
Testmozgás

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai.

Haspuffadás
Haspuffadás

Segíthetnek a probiotikumok?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.