Komplikációkkal járhat az elhízott betegek altatása

Szerző: Medipress

A legújabb kutatások szerint az elhízott betegeknek kétszer nagyobb valószínűséggel lehetnek altatással kapcsolatos légúti szövődményei. Súlyosan elhízott betegek esetében ez az arány akár négyszeres is lehet.

Brit kutatók a 2008 és 2009 között elvégzett altatások légúti komplikációit vizsgálták. Azokra az esetekre fókuszáltak, melyeknek súlyos következményei voltak: légzési elégtelenség, mely intenzív osztályos elhelyezést tett szükségessé, légcsövön keresztüli lélegeztetésre szorult a beteg, agykárosodást szenvedett vagy meghalt.

Eredményeiket a British Journal of Anaesthesia márciusi számában illetve az Aneszteziológusok Királyi Kollégiumának találkozóján tették közzé.

Lehetőség szerint helyi érzéstelenítés indokolt

Dr. Nick Woodall, a Norfolk és Norwich Kórház altatóorvosa, a cikk egyik szerzőjének véleménye szerint kutatásaik a betegeknek és az altatóorvosoknak is fontosak.

"Az elhízott betegek pontosabb képet kaphatnak az altatás kockázatait illetően. Azt reméljük, hogy eredményeink alapján az altatóorvosok jobban felismerik ezeket a kockázatokat és inkább az olyan kisebb rizikójú technikákat választják, mint a helyi érzéstelenítés. Túlsúlyos betegek altatása kapcsán felkészülhetnek a légúti problémákra is."

A kutatók az intenzív osztály betegeit is megvizsgálták. Azt találták, hogy azok között az elhízott betegek között, akiknek légúti problémáik voltak, nagyobb arányú volt a halálos szövődmény.

Amennyiben a kilélegzett levegő széndioxid-tartalmát monitorozó eszközt, azaz kapnográfot használtak, a súlyos agykárosodás és a halálos szövődmények aránya nagymértékben csökkent. Kapnográf nélkül a súlyos szövődmények aránya 74 százalékra nőtt.

Miért kell kezelni az elhízást?

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Szövődmények

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.