Hepatitis - felelőtlenek a magyar utazók

Szerző: MTI

Egy felmérés szerint a magyar utazók felelőtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertőzésektől, kevésbé népszerűek körükben a védőoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok, - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

Az Egészségtudatos Utazásért Program, áprilisban végzett online kutatása szerint bár az útra kelők nagy része a horvát tengerparton tölti a szabadságát, kevesen látják szükségét annak, hogy egészségügyileg felkészüljenek a nyaralásra.

A kutatás szerint az utazóknak, csupán 10 százaléka kapott hepatitis elleni védőoltást, további 26 százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát.

Ön tudta?

Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra. Bővebben>>

Horvátországban, pár napja kezdődött az az élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet a WHO európai részlege szervez, a helyi szakminisztériumok együttműködésével. A kampányban az ételek, és italok fertőzési kockázatával foglalkoznak.

A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka, és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis-A-val fertőzött. A horvát kampány a WHO akciótervének része, amelyet hat régióban hajtanak végre 2007 és 2012 között - tájékoztatta az MTI-t az utazási kutatást közreadó pr-ügynökség.

A hepatitist nem tartják veszélyesnek

Az utazók kétharmada a mediterrán régiót, amely a legnépszerűbb úti célpontokat vonultatja fel, egyáltalán nem tartja veszélyesnek a hepatitis fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a WHO, és az európai járványügyi figyelőrendszer adatai azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Portugália e tekintetben rizikós területnek számítanak.

Magyarországon tavaly 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell megkapni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel, érdemes ellátogatni a háziorvoshoz, vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni a védőoltásokról.

Érdekes megfigyelés, hogy míg a szállással, időjárással, akciókkal, és más utazási információkkal kapcsolatban az utazók 84 százaléka tájékozódik az interneten, addig az egészségügyi témák iránt csak 22 százalékuk érdeklődik.

A www.utazaselott.hu weboldalon további, utazással kapcsolatos egészségügyi információkat találhatnak a nyaralni indulók.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.