Hepatitis - felelőtlenek a magyar utazók

Szerző: MTI

Egy felmérés szerint a magyar utazók felelőtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertőzésektől, kevésbé népszerűek körükben a védőoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok, - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

Az Egészségtudatos Utazásért Program, áprilisban végzett online kutatása szerint bár az útra kelők nagy része a horvát tengerparton tölti a szabadságát, kevesen látják szükségét annak, hogy egészségügyileg felkészüljenek a nyaralásra.

A kutatás szerint az utazóknak, csupán 10 százaléka kapott hepatitis elleni védőoltást, további 26 százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát.

Ön tudta?

Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra. Bővebben>>

Horvátországban, pár napja kezdődött az az élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet a WHO európai részlege szervez, a helyi szakminisztériumok együttműködésével. A kampányban az ételek, és italok fertőzési kockázatával foglalkoznak.

A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka, és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis-A-val fertőzött. A horvát kampány a WHO akciótervének része, amelyet hat régióban hajtanak végre 2007 és 2012 között - tájékoztatta az MTI-t az utazási kutatást közreadó pr-ügynökség.

A hepatitist nem tartják veszélyesnek

Az utazók kétharmada a mediterrán régiót, amely a legnépszerűbb úti célpontokat vonultatja fel, egyáltalán nem tartja veszélyesnek a hepatitis fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a WHO, és az európai járványügyi figyelőrendszer adatai azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Portugália e tekintetben rizikós területnek számítanak.

Magyarországon tavaly 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell megkapni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel, érdemes ellátogatni a háziorvoshoz, vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni a védőoltásokról.

Érdekes megfigyelés, hogy míg a szállással, időjárással, akciókkal, és más utazási információkkal kapcsolatban az utazók 84 százaléka tájékozódik az interneten, addig az egészségügyi témák iránt csak 22 százalékuk érdeklődik.

A www.utazaselott.hu weboldalon további, utazással kapcsolatos egészségügyi információkat találhatnak a nyaralni indulók.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.