• Hepatitis - felelőtlenek a magyar utazók

    Szerző: MTI

    Egy felmérés szerint a magyar utazók felelőtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertőzésektől, kevésbé népszerűek körükben a védőoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

    Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok, - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

    Az Egészségtudatos Utazásért Program, áprilisban végzett online kutatása szerint bár az útra kelők nagy része a horvát tengerparton tölti a szabadságát, kevesen látják szükségét annak, hogy egészségügyileg felkészüljenek a nyaralásra.

    Hirdetés

    A kutatás szerint az utazóknak, csupán 10 százaléka kapott hepatitis elleni védőoltást, további 26 százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát.

      Ön tudta?


    Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra. Bővebben>>

    Horvátországban, pár napja kezdődött az az élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet a WHO európai részlege szervez, a helyi szakminisztériumok együttműködésével. A kampányban az ételek, és italok fertőzési kockázatával foglalkoznak.

    A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka, és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis-A-val fertőzött. A horvát kampány a WHO akciótervének része, amelyet hat régióban hajtanak végre 2007 és 2012 között - tájékoztatta az MTI-t az utazási kutatást közreadó pr-ügynökség.

    A hepatitist nem tartják veszélyesnek

    Az utazók kétharmada a mediterrán régiót, amely a legnépszerűbb úti célpontokat vonultatja fel, egyáltalán nem tartja veszélyesnek a hepatitis fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a WHO, és az európai járványügyi figyelőrendszer adatai azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Portugália e tekintetben rizikós területnek számítanak.

    Magyarországon tavaly 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell megkapni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel, érdemes ellátogatni a háziorvoshoz, vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni a védőoltásokról.

    Érdekes megfigyelés, hogy míg a szállással, időjárással, akciókkal, és más utazási információkkal kapcsolatban az utazók 84 százaléka tájékozódik az interneten, addig az egészségügyi témák iránt csak 22 százalékuk érdeklődik.

    A www.utazaselott.hu weboldalon további, utazással kapcsolatos egészségügyi információkat találhatnak a nyaralni indulók.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.18 16:01, Megjelenés: 2009.05.18 16:01
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.