• Hepatitis - felelőtlenek a magyar utazók

    Szerző: MTI

    Egy felmérés szerint a magyar utazók felelőtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertőzésektől, kevésbé népszerűek körükben a védőoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

    Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok, - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

    Az Egészségtudatos Utazásért Program, áprilisban végzett online kutatása szerint bár az útra kelők nagy része a horvát tengerparton tölti a szabadságát, kevesen látják szükségét annak, hogy egészségügyileg felkészüljenek a nyaralásra.

    Hirdetés

    A kutatás szerint az utazóknak, csupán 10 százaléka kapott hepatitis elleni védőoltást, további 26 százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát.

      Ön tudta?


    Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra. Bővebben>>

    Horvátországban, pár napja kezdődött az az élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet a WHO európai részlege szervez, a helyi szakminisztériumok együttműködésével. A kampányban az ételek, és italok fertőzési kockázatával foglalkoznak.

    A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka, és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis-A-val fertőzött. A horvát kampány a WHO akciótervének része, amelyet hat régióban hajtanak végre 2007 és 2012 között - tájékoztatta az MTI-t az utazási kutatást közreadó pr-ügynökség.

    A hepatitist nem tartják veszélyesnek

    Az utazók kétharmada a mediterrán régiót, amely a legnépszerűbb úti célpontokat vonultatja fel, egyáltalán nem tartja veszélyesnek a hepatitis fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a WHO, és az európai járványügyi figyelőrendszer adatai azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország és Portugália e tekintetben rizikós területnek számítanak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon tavaly 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell megkapni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel, érdemes ellátogatni a háziorvoshoz, vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni a védőoltásokról.

    Érdekes megfigyelés, hogy míg a szállással, időjárással, akciókkal, és más utazási információkkal kapcsolatban az utazók 84 százaléka tájékozódik az interneten, addig az egészségügyi témák iránt csak 22 százalékuk érdeklődik.

    A www.utazaselott.hu weboldalon további, utazással kapcsolatos egészségügyi információkat találhatnak a nyaralni indulók.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.18 16:01, Megjelenés: 2009.05.18 16:01
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Széntabletta szedése

    Széntabletta szedése

    Dr. Árki Ildikó

    Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

    A hüvelyszárazság okai

    A hüvelyszárazság okai

    Dr. Tekse István

    Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    A sárgaláz

    A sárgaláz egy szúnyogok által állatokról, elsősorban majmokról emberre terjesztett vírusos fertőző betegség. Trópusi területeken, főként Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő. Napjainkban nagyobb járványok már kevésbé gyakoriak, azonban a kórkép kiemelt fontosságúvá vált az egzotikus utazások népszerűségének növekedésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.