Nemzetközi beavatkozás a Zika-vírus ellen

Szerző: FAO

A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) főigazgatója a nemzetközi összefogás részeként az emberi biztonság és az élelmezési láncok védelmét tartja elsődlegesnek.

Az ENSZ égisze alatt, élén az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), elkezdődött a koordinált válasz előkészítése a Zika-vírus kapcsán érintett országok kitettségének csökkentésére és a továbbterjedés megállítására.

Emberi és környezeti szempontok

„A FAO rendelkezésre bocsátja erőforrásait és tudását ennek az egyre súlyosbodó vészhelyzetnek a kezeléséhez” - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. „A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed, ezért lépéseket kell tennünk, hogy megfékezzük az érintett területeken fellelhető szúnyogpopulációk további növekedését. A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő, de mégis célzott intézkedésekhez” - hangsúlyozta.

Növényvédő szerek alkalmazása

„Valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszűntetése egy hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene. Az ott élőknek figyelmébe kell ajánlani, hogy rendszeresen ürítsék és megfelelően tisztítsák a haszonállatok ivóedényeit.”
„Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereinket ne veszélyeztessük ezzel. A WHO-val együttműködésben ajánlásokat dolgoztunk ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról. Segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés, mint történt a rift-völgyi láz esetében. Többek között az időjárási minták nyomon követése révén, a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, és akár előre is jelezni előfordulási helyüket.”
Tények a Zika-vírusról
  • A Zika-vírus esetek jellemzően a trópusi éghajlaton fordulnak elő.
  • Az USA-ban előforduló esetek trópusi utazáshoz kapcsolódnak.
  • A Zika fertőzés tünetei egy hétig tartanak.
  • A fertőzöttek többségénél nem jelentkeznek tünetek.
  • Nagyon ritka az olyan Zikavírus-fertőzés, mely kórházi kezelést igényel.
  • Az anyai Zika fertőzés és az újszülött mikrokefália közötti kapcsolatot még vizsgálják.
  • Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés szoptatással átadható a gyermeknek.
  • Még nincs kezelési módszer a betegségre.
  • A megelőzés legfontosabb eleme a szúnyogcsípések kerülése.

BővebbenA legfontosabb kérdések a Zika-vírusról >>

Hosszabb távon megoldást jelentő módszerek

A növényvédő szerek csak egy, de nem az egyetlen megoldást jelenthetik a Zika-vírus terjedésének megállításához. Egy lehetséges hosszabb távú megoldást a Steril Rovar Technológia (SIT) jelentheti, amit a FAO a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA) közösen fejlesztett ki. Ez lényegében egy születésszabályozó módszer: ionizáló sugárzással sterilizálnak nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat - ilyen a gyümölcslégy vagy a Cece légy -, amelyeket aztán a kártevők által fertőzött területen engednek ki.
Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen (pl. a Zika, a Chikungunya- vagy a Dengue-láz hordozói), és jelenleg is folynak ilyen, jó eredményekkel kecsegtető programok.
A FAO szakemberei, akik a helyszínen, a helyi közösségekkel és emberekkel együtt dolgoznak már évek, évtizedek óta, jelenthetik a kapcsot a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések eljuttatásában. Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, épp ezért tartják fontosnak az összefogást és a helyzet ellenőrzését.
(FAO)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.