Zika-láz téma

Zika-láz - Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust

MTI

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a Zika-vírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.

Zika-láz - Szlovéniában is megjelent a betegség

MTI

Az első, Zika-vírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa.

Zikaláz - Jelentéskötelezetté válik a fertőzés Magyarországon

MTI

Június 1-jétől jelenteni kell az esetleges magyarországi zikavírusos eseteket - tájékoztatta az országos tisztifőorvos körlevélben a magyar egészségügyi intézményeket.

Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg a dengue- és a Zika-lázat Vietnamban

MTI

A Zika-láz és a dengue-láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a Zika-lázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

Zika-láz - A KKM a Brazíliába indulókat figyelmezteti

MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikaláz veszélyeire figyelmezteti a Brazíliába induló magyar állampolgárokat.

Zika-láz - Összefüggést találtak a vírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-szindróma között

MTI

Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a Zika-vírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-szindróma (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a Zika-járvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága.

Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

MTI

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) hozta nyilvánosságra.

Zika-láz - Várandós nőnél mutatták ki a fertőzést Spanyolországban, ő lehet az első európai eset

MTI

Spanyolországban kimutatták a Zika-vírust egy állapotos nő szervezetében, aki nemrég Kolumbiában járt - közölte a madridi egészségügyi minisztérium csütörtökön. Ő lehet az első várandós, akinél igazolták a fertőzést Európában.

Florida egyes megyéiben egészségügyi szükségállapotot hirdettek a Zika-vírus miatt

MTI

Florida kormányzója szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a Zika-vírus.

Zikaláz - ÁNTSZ: Magyarországon nem várható széles körű járvány

MTI

Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű Zika-láz-járvány legyen - mondta Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.