Az USA egészségügyi rendszere számokban

Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Az átlagos amerikai állampolgárok várható élettartamuk 88,5 százalékát töltik egészségesen. Köszönhető ez – többek között – annak a fejenkénti 6 ezer 700 dollárnak, amelyet évente az egészségügyre költenek. Magyarországon ez 1382-t tesz ki.

Az Amerikai Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének (GDP) igen tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra – ez más országokat tekintve a világon a legmagasabb (Magyarország GDP-jének 7,6 százalékát költi ugyanerre a célra).

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az ország lakosságának tekintélyes része, mintegy 15 százalék semmilyen biztosítással nem rendelkezik. Harminc év alatt az egy főre kiszámított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. Komoly járványügyi helyzetet idézett elő az emlékezetes 2001-es anthrax (lépfene), és a 2003-as SARS.

A lépfene kórokozója: Bacillus Anthracis

A kórokozó – idegen nevén Bacillus Anthracis – elsősorban állatokat, szarvasmarhát, juhokat, lovat betegít meg, és a fertőzött állaton keresztül juthat a baktérium az ember szervezetébe. Fertőzött hús feldolgozása vagy elfogyasztása során, vagy pl. juhok esetében a gyapjú feldolgozása közben a spórák belélegzésével. A lépfene>>

A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző légzőszervi daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos, 3, 3 százalék korához képest elmaradott, és csupán 1,1 százaléka számít soványnak.

Az óriási ország vidéki lakosságának 6 százaléka nem jut tiszta ivóvízhez, míg a városiaknál ez nem okoz semmilyen problémát. A felnőtt nők 21,5 százaléka dohányzik (Magyarországon ez 33,9 százalék), a férfiak ebben valamivel rosszabbak: 26,3 százalék a dohányosok aránya (nálunk 45,7 százalék).

Egészségfenntartó szervezet

Betegjogok

Az amerikai egészségügyi rendszer többszintű: van szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához állami segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű „egészségfenntartó szervezet” rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak – rendkívül széles skálán mozgó árakon.

Egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival szerződéseket kötnek, így garantálják a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozzák az orvos, illetve a kórház szabad választását. A beteg tehát nem választhatja meg tetszése szerint, egészségi problémáival mely orvoshoz szeretne fordulni, csakis abban az esetben, ha hajlandó mélyebbre nyúlni pénztárcájában.

Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák. Így tesznek mindenkit érdekeltté a rendszerben.

Medicare és Medicaid program

Indikátorrendszer
Hasonlítsa össze az intézményeket!
Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. Mind a kettőt 1965-ben iktatták törvénybe. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottjaik számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is állja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önköltségek adják.

Tények
  • Az Egyesült Államok egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelme: 44 ezer 70 dollár. (Magyarországé 16 970)
  • Várható élettartam: férfiak 75, nők 80 év (Magyarország: 69 és 78 év)
  • Egészségesen megélt évek száma: férfiak 67, nők 71 év (Magyarország: 62 és 68 év)

Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. Az új Medicare törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül), ezen felül a biztosítási díjak növelése vagy a szolgáltatás csökkentése válik szükségessé.

A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

Több mint huszonöt jogosultsági kategória létezik a Medicaidben, amely öt fő fedezeti csoportra osztható: gyermekek, terhes nők, eltartott gyermekekkel élő felnőttek, rokkantak és 65 év feletti lakosok.

Obama reformokat tervez

Obama elnök tervezete nyolc reformelvet tartalmaz:

1. Az elektronikus betegnyilvántartás és az információs technológia használatának felgyorsítása 2. A kezelések összehasonlítására irányuló kutatások támogatása az orvosok és a betegek jobb informáltságának érdekében
3. A rákkutatás támogatásának megkétszerezése
4. Az indiánok és az alaszkai őslakosok számára nyújtott szolgáltatások javítása
5. Az egészségügyi szakemberek toborzása, 330 milliárd dollárnyi juttatás a hiánnyal küszködő régiók orvossal, ápolóval és fogorvossal történő ellátására
6. A gyermekgondozási programok kiszélesítése
7. A Medicare minőségének és hatékonyságának erősítése
8. Az élelmiszer biztonság növelése és az élelmiszeren keresztül terjedő betegségek megelőzésének javítása

A szövetségi kormány által megszabott irányelvek keretein belül minden állam maga határozza meg a jogosultsági standardokat, a szolgáltatások típusát, mennyiségét, tartamát és terjedelmét, illetve igazgatja saját programját.

Ezért a Medicaid jelentős különbséget mutat államonként. Az általa nyújtott alapszolgáltatások közül néhány: családtervezés, gyermekek védőoltása, otthoni ápolás, röntgen, laboratóriumi szolgáltatások, szülészeti ellátás, illetve kórházi, járó- és fekvőbeteg-ellátás.

Barack Obama amerikai elnök egészségügyi tervezete az egészségbiztosítási fedezet felelősségének megosztására összpontosít a munkaadók, a kormányzat és a családok között.

Obama megtartaná a jelenlegi munkáltatói és állami biztosítási rendszert, és megkövetelné a munkaadóktól (a kisvállalkozók kivételével), hogy nyújtsanak fedezetet alkalmazottaiknak, vagy járuljanak hozzá a biztosítási költségekhez.

Jelenleg a munkaadók több mint 160 millió embernek nyújtanak egészségbiztosítást, s ez a tervezet szerint továbbiakat is érintene. Emellett Obama adójóváírással is ösztönözné is a kisvállalkozókat a fedezet vásárlására.

(WEBBeteg - Czibere Anikó; Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, WHO)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Leukémiás betegek kezelését segíti...

A 2021-es “Az Év Gyógyszere” innovatív hatásmechanizmusával új lendületet adott a krónikus limfoid leukémia és az akut mieloid leukémia...

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.