• Az USA egészségügyi rendszere számokban

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Az átlagos amerikai állampolgárok várható élettartamuk 88,5 százalékát töltik egészségesen. Köszönhető ez – többek között – annak a fejenkénti 6 ezer 700 dollárnak, amelyet évente az egészségügyre költenek. Magyarországon ez 1382-t tesz ki.

    Az Amerikai Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének (GDP) igen tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra – ez más országokat tekintve a világon a legmagasabb (Magyarország GDP-jének 7,6 százalékát költi ugyanerre a célra).

    Hirdetés

    Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az ország lakosságának tekintélyes része, mintegy 15 százalék semmilyen biztosítással nem rendelkezik. Harminc év alatt az egy főre kiszámított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. Komoly járványügyi helyzetet idézett elő az emlékezetes 2001-es anthrax (lépfene), és a 2003-as SARS.

      A lépfene kórokozója: Bacillus Anthracis


    A kórokozó – idegen nevén Bacillus Anthracis – elsősorban állatokat, szarvasmarhát, juhokat, lovat betegít meg, és a fertőzött állaton keresztül juthat a baktérium az ember szervezetébe. Fertőzött hús feldolgozása vagy elfogyasztása során, vagy pl. juhok esetében a gyapjú feldolgozása közben a spórák belélegzésével. A lépfene>>

    A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző légzőszervi daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos, 3, 3 százalék korához képest elmaradott, és csupán 1,1 százaléka számít soványnak.

    Az óriási ország vidéki lakosságának 6 százaléka nem jut tiszta ivóvízhez, míg a városiaknál ez nem okoz semmilyen problémát. A felnőtt nők 21,5 százaléka dohányzik (Magyarországon ez 33,9 százalék), a férfiak ebben valamivel rosszabbak: 26,3 százalék a dohányosok aránya (nálunk 45,7 százalék).

    Egészségfenntartó szervezet

     Betegjogok

    Az amerikai egészségügyi rendszer többszintű: van szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához állami segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

    A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű „egészségfenntartó szervezet” rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak – rendkívül széles skálán mozgó árakon.

    Egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival szerződéseket kötnek, így garantálják a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozzák az orvos, illetve a kórház szabad választását. A beteg tehát nem választhatja meg tetszése szerint, egészségi problémáival mely orvoshoz szeretne fordulni, csakis abban az esetben, ha hajlandó mélyebbre nyúlni pénztárcájában.

    Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák. Így tesznek mindenkit érdekeltté a rendszerben.

    Medicare és Medicaid program

     Indikátorrendszer
    Hasonlítsa össze az intézményeket!
    Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

    Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. Mind a kettőt 1965-ben iktatták törvénybe. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottjaik számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

    A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is állja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önköltségek adják.

     

     Tények
    • Az Egyesült Államok egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelme: 44 ezer 70 dollár. (Magyarországé 16 970)
    • Várható élettartam: férfiak 75, nők 80 év (Magyarország: 69 és 78 év)
    • Egészségesen megélt évek száma: férfiak 67, nők 71 év (Magyarország: 62 és 68 év)

    Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. Az új Medicare törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül), ezen felül a biztosítási díjak növelése vagy a szolgáltatás csökkentése válik szükségessé.

    A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

    Több mint huszonöt jogosultsági kategória létezik a Medicaidben, amely öt fő fedezeti csoportra osztható: gyermekek, terhes nők, eltartott gyermekekkel élő felnőttek, rokkantak és 65 év feletti lakosok.

    Obama reformokat tervez

      Obama elnök tervezete nyolc reformelvet tartalmaz:


    1. Az elektronikus betegnyilvántartás és az információs technológia használatának felgyorsítása 2. A kezelések összehasonlítására irányuló kutatások támogatása az orvosok és a betegek jobb informáltságának érdekében
    3. A rákkutatás támogatásának megkétszerezése
    4. Az indiánok és az alaszkai őslakosok számára nyújtott szolgáltatások javítása
    5. Az egészségügyi szakemberek toborzása, 330 milliárd dollárnyi juttatás a hiánnyal küszködő régiók orvossal, ápolóval és fogorvossal történő ellátására
    6. A gyermekgondozási programok kiszélesítése
    7. A Medicare minőségének és hatékonyságának erősítése
    8. Az élelmiszer biztonság növelése és az élelmiszeren keresztül terjedő betegségek megelőzésének javítása

    A szövetségi kormány által megszabott irányelvek keretein belül minden állam maga határozza meg a jogosultsági standardokat, a szolgáltatások típusát, mennyiségét, tartamát és terjedelmét, illetve igazgatja saját programját.

    Ezért a Medicaid jelentős különbséget mutat államonként. Az általa nyújtott alapszolgáltatások közül néhány: családtervezés, gyermekek védőoltása, otthoni ápolás, röntgen, laboratóriumi szolgáltatások, szülészeti ellátás, illetve kórházi, járó- és fekvőbeteg-ellátás.

    Barack Obama amerikai elnök egészségügyi tervezete az egészségbiztosítási fedezet felelősségének megosztására összpontosít a munkaadók, a kormányzat és a családok között.

    Obama megtartaná a jelenlegi munkáltatói és állami biztosítási rendszert, és megkövetelné a munkaadóktól (a kisvállalkozók kivételével), hogy nyújtsanak fedezetet alkalmazottaiknak, vagy járuljanak hozzá a biztosítási költségekhez.

    Jelenleg a munkaadók több mint 160 millió embernek nyújtanak egészségbiztosítást, s ez a tervezet szerint továbbiakat is érintene. Emellett Obama adójóváírással is ösztönözné is a kisvállalkozókat a fedezet vásárlására.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó; Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, WHO)

    Módosítva: 2010.02.20 19:52, Megjelenés: 2010.02.20 19:52
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak

    Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus elleni vakcina fejlesztése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.