Az USA egészségügyi rendszere számokban

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az átlagos amerikai állampolgárok várható élettartamuk 88,5 százalékát töltik egészségesen. Köszönhető ez – többek között – annak a fejenkénti 6 ezer 700 dollárnak, amelyet évente az egészségügyre költenek. Magyarországon ez 1382-t tesz ki.

Az Amerikai Egyesült Államok bruttó nemzeti termékének (GDP) igen tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra – ez más országokat tekintve a világon a legmagasabb (Magyarország GDP-jének 7,6 százalékát költi ugyanerre a célra).

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az ország lakosságának tekintélyes része, mintegy 15 százalék semmilyen biztosítással nem rendelkezik. Harminc év alatt az egy főre kiszámított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. Komoly járványügyi helyzetet idézett elő az emlékezetes 2001-es anthrax (lépfene), és a 2003-as SARS.

A lépfene kórokozója: Bacillus Anthracis

A kórokozó – idegen nevén Bacillus Anthracis – elsősorban állatokat, szarvasmarhát, juhokat, lovat betegít meg, és a fertőzött állaton keresztül juthat a baktérium az ember szervezetébe. Fertőzött hús feldolgozása vagy elfogyasztása során, vagy pl. juhok esetében a gyapjú feldolgozása közben a spórák belélegzésével. A lépfene

A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző légzőszervi daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos, 3, 3 százalék korához képest elmaradott, és csupán 1,1 százaléka számít soványnak.

Az óriási ország vidéki lakosságának 6 százaléka nem jut tiszta ivóvízhez, míg a városiaknál ez nem okoz semmilyen problémát. A felnőtt nők 21,5 százaléka dohányzik (Magyarországon ez 33,9 százalék), a férfiak ebben valamivel rosszabbak: 26,3 százalék a dohányosok aránya (nálunk 45,7 százalék).

Egészségfenntartó szervezet

Betegjogok

Az amerikai egészségügyi rendszer többszintű: van szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához állami segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű „egészségfenntartó szervezet” rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak – rendkívül széles skálán mozgó árakon.

Egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival szerződéseket kötnek, így garantálják a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozzák az orvos, illetve a kórház szabad választását. A beteg tehát nem választhatja meg tetszése szerint, egészségi problémáival mely orvoshoz szeretne fordulni, csakis abban az esetben, ha hajlandó mélyebbre nyúlni pénztárcájában.

Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák. Így tesznek mindenkit érdekeltté a rendszerben.

Medicare és Medicaid program

Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. Mind a kettőt 1965-ben iktatták törvénybe. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottjaik számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is állja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önköltségek adják.

Tények
  • Az Egyesült Államok egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelme: 44 ezer 70 dollár. (Magyarországé 16 970)
  • Várható élettartam: férfiak 75, nők 80 év (Magyarország: 69 és 78 év)
  • Egészségesen megélt évek száma: férfiak 67, nők 71 év (Magyarország: 62 és 68 év)

Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. Az új Medicare törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül), ezen felül a biztosítási díjak növelése vagy a szolgáltatás csökkentése válik szükségessé.

A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

Több mint huszonöt jogosultsági kategória létezik a Medicaidben, amely öt fő fedezeti csoportra osztható: gyermekek, terhes nők, eltartott gyermekekkel élő felnőttek, rokkantak és 65 év feletti lakosok.

Obama reformokat tervez

Obama elnök tervezete nyolc reformelvet tartalmaz

1. Az elektronikus betegnyilvántartás és az információs technológia használatának felgyorsítása 2. A kezelések összehasonlítására irányuló kutatások támogatása az orvosok és a betegek jobb informáltságának érdekében
3. A rákkutatás támogatásának megkétszerezése
4. Az indiánok és az alaszkai őslakosok számára nyújtott szolgáltatások javítása
5. Az egészségügyi szakemberek toborzása, 330 milliárd dollárnyi juttatás a hiánnyal küszködő régiók orvossal, ápolóval és fogorvossal történő ellátására
6. A gyermekgondozási programok kiszélesítése
7. A Medicare minőségének és hatékonyságának erősítése
8. Az élelmiszer biztonság növelése és az élelmiszeren keresztül terjedő betegségek megelőzésének javítása

A szövetségi kormány által megszabott irányelvek keretein belül minden állam maga határozza meg a jogosultsági standardokat, a szolgáltatások típusát, mennyiségét, tartamát és terjedelmét, illetve igazgatja saját programját.

Ezért a Medicaid jelentős különbséget mutat államonként. Az általa nyújtott alapszolgáltatások közül néhány: családtervezés, gyermekek védőoltása, otthoni ápolás, röntgen, laboratóriumi szolgáltatások, szülészeti ellátás, illetve kórházi, járó- és fekvőbeteg-ellátás.

Barack Obama amerikai elnök egészségügyi tervezete az egészségbiztosítási fedezet felelősségének megosztására összpontosít a munkaadók, a kormányzat és a családok között.

Obama megtartaná a jelenlegi munkáltatói és állami biztosítási rendszert, és megkövetelné a munkaadóktól (a kisvállalkozók kivételével), hogy nyújtsanak fedezetet alkalmazottaiknak, vagy járuljanak hozzá a biztosítási költségekhez.

Jelenleg a munkaadók több mint 160 millió embernek nyújtanak egészségbiztosítást, s ez a tervezet szerint továbbiakat is érintene. Emellett Obama adójóváírással is ösztönözné is a kisvállalkozókat a fedezet vásárlására.

(WEBBeteg - Czibere Anikó; Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, WHO)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.