A magyar újinfluenzás betegek 70 százaléka is 30 év alatti

Független Hírügynökség
megjelent:

Magyarországon a külföldi tapasztalatokhoz hasonlóan zömében 30 év alattiak fertőződnek meg az újinfluenza vírusával - többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ Légúti virus osztályának összesítéséből.

Az OEK honlapján található első 125 esetet feldolgozó elemzés arra is rávilágít, hogy a fertőzöttek körülbelül 4 százalékánál alakult ki szövődmény, és ebből 2,4 százaléknál tüdőgyulladás, amely a legveszélyesebb, hiszen ebbe halt bele az első magyar A(H1N1) vírus áldozata.

A H1N1 első magyar halálos áldozata

Egy Pest megyei városban élt az a 41 éves férfi, aki július 15-én halt meg az új influenza következtében.A férfi hirtelen lett rosszul az utcán, nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg.

A csepeli újinfluenzás fertőzéseket még nem tartalmazó összesítés alapján a betegek 57 százaléka férfi, 43 százaléka nő volt.

Életkoruk alapján a legtöbb fertőzött 20 és 29 év közötti, és az összes beteg több mint 70 százaléka fiatalabb 30 évesnél.

A legfiatalabb fertőzött egyébként 2, a legidősebb 62 éves volt.

A betegek 15 százalékát ápolták kórházban, igaz, legtöbbjüket megfigyelés miatt.

A tüdőgyulladás mellett az újinfluenza szövődménye volt még a torokgyulladás, a mandulagyulladás az orrmellék-gyulladás, hörghurut.

Tanítási szünet lesz hétfőn

Hétfőn tanítási szünet lesz a csepeli ADU Oktatási központban, kedden viszont már várják az egészséges diákokat az iskolában - mondta a Független Hírügynökségnek az intézmény vezérigazgatója. Sepsi Zsigmond azzal indokolta döntését: bár tudomásuk szerint péntekhez képest nincs több újinfluenzával fertőzött diák, 7 tanár belázasodott, ezért a biztonság kedvéért hétfőn csak ügyeletet tartanak a központban.

A fertőzések kétharmada Budapesten történt

A fertőzések több mint kétharmada Budapesten történt, a maradék egyharmad elszórtan 15 megyében. Ahol eddig még nem regisztráltak újinfluenzás megbetegedést: Nógrád, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megye.

A fertőzöttek kétharmada külföldön kapta el a vírust a lappangási időben. A legtöbben Angliában, az Egyesült Államokban Spanyolországban és Görögországban.

A fertőzés a legtöbbszőr 38 fok feletti lázzal járt, ezen kívül a betegek körében a leggyakoribb tünet a köhögés (80,8 százalék), a rossz közérzet, a fáradékonyság
(71,2 százalék), továbbá a fejfájás (59,2 százalék) és a torokfájás (58,4 százalék) volt.

(FH)

Frissítve: 2009.09.06. 15:33, Megjelent: 2009.09.06. 15:33
Címkék: H1N1 téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.