A gazdasági válság kihat az AIDS elleni küzdelemre

Szerző: MTI

A gazdasági válság kihat a HIV-prevenciós, illetve a vírushordozók és a betegek kezelését célzó programokra, több országban már most gyógyszerhiány van - jelentette be az ENSZ AIDS elleni programja (UNAIDS) és a Világbank egy 71 országot felölelő vizsgálat alapján.

"Afrika, a Karib-térség, Európa, Ázsia és a csendes-óceáni régió 22 országában várható, hogy a globális gazdasági világválság miatt az év folyamán fel kell függeszteni az AIDS megelőzését és a HIV-fertőzöttek gyógyítását célzó programokat" - emelte ki a jelentés.

Nyolc országban már most is tapasztalható a vírusellenes szerek hiánya, 34 ország pedig arról számolt be, hogy a gazdasági válság miként hat ki a prevenciós programokra.

A szakembereket nem csak a külső forrásokból finanszírozott gyógyszerezési programok sorsa aggasztja. A válság következtében ugyanis növekszik a munkanélküliség, csökkennek a jövedelmek, ami megnehezíti az érintettek számára az egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek vállalását.

"A globális világválság miatt megsemmisülhetnek az AIDS-ellenes küzdelmünk eddigi eredményei" - hangsúlyozta Michel Sidibe, az UNAIDS ügyvezető igazgatója.

Mint rámutatott, a finanszírozás megszakítása vagy lelassulása katasztrofális következményekkel jár a kezelés alatt álló négymillió beteg és vírushordozó számára, ahogy a sok millió ember számára is, akiket elértek a prevenciós programok.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.