Elkészült az új típusú influenza elleni oltás

Szerző: MTI

Dél-Koreai kutatók bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése.

A Csungnam egyetem kutatói közölték, hogy az amerikai járványügyi központtól kapott (CDC) vírusmintákból kitenyésztették a kórokozót, és olyan nem mérgező ellenanyagot fejlesztettek ki, amelyet tömegesen és olcsón elő lehet állítani.

Szeo Szang Heuj vezette kutatócsoport a múlt héten pénteken állította elő az oltóanyagot, 11 nappal azután, hogy megkapta a vírusmintát az CDC-től. A kutatók emberi és majomsejtekkel végzett kísérletekkel bizonyítják a vakcina hatékonyságát. A védőoltás szeptemberben kerülhet a piacra, miután elvégezték a szükséges klinikai vizsgálatokat.

Az új influenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Szeo Szang Heuj hangsúlyozta, hogy a kutatócsoportja valószínűleg a világon elsőként fejlesztette ki az A/H1N1 típusú vírus ellenszerét. Az egyetemi kutatócsoport kész ingyen rendelkezésre bocsátani a szükséges adatokat, hogy gyógyszergyártó cégek és kísérleti laboratóriumok bárhol a világon hozzájuthassanak az oltóanyaghoz. Szeo szerint kutatócsoportja értesítette az Egészségügyi Világszervezetet arról, hogy feltételek nélkül rendelkezésre bocsátja a szérumot.

Sokan pániktól tartanak

Időközben több tucat ország sürgette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy változtassa meg a világjárvány kihirdetésére vonatkozó ismérveket, mondván, a szervezetnek nemcsak a vírus terjedésének gyorsaságát kell figyelembe vennie, hanem meg kell fontolnia azt is, hogy mennyire súlyos, halálos-e a vírus okozta betegség.

Tartva attól, hogy a Mexikóból eredő újfajta influenzajárvány világjárvánnyá való minősítése tömeges pánikot és gazdasági károkat okoz, Nagy-Britannia, Japán, Kína és más országok is arra kérték hétfőn a szervezetet a Genfben megnyílt, miniszteri szintű éves közgyűlésen, hogy legyen körültekintő, mielőtt esetleg megemeli az influenza terjedésére vonatkozó riasztási fokozatot.

Világjárvánnyá minősítés következményei

Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt el Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit a WHO rendelkezései szerint akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.

A világjárvánnyá való minősítésnek valószínűleg súlyos gazdasági következmények lennének: költséges kereskedelmi és utazási korlátozásokat vonna maga után, például határlezárásokkal, repülőtéri átvilágításokkal és karanténok kialakításával járna. A kormányok tömeges pániktól, a szociális szakadék elmélyülésétől, illetve az egészségügyi rendszerek túlterhelésétől tartanak.

Vihar előtti csend?

Margaret Chan a genfi közgyűlésen arra figyelmeztetett, hogy a H1N1 komoly veszélyt jelent az emberiségre nézve, jóllehet a fertőzés okozta halálozási arány alacsony: eddig 76 ember halálát okozta a vírus, míg 8829 ember betegedett meg a világ 40 országában. "Ez a vírus talán csak türelmi időt adott nekünk, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez az időszak. Senki se tudja, hogy vajon ez csak a vihar előtt csönd-e" - mondta a WHO főigazgatója.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.