• Elkészült az új típusú influenza elleni oltás

    Szerző: MTI

    Dél-Koreai kutatók bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése.

    A Csungnam egyetem kutatói közölték, hogy az amerikai járványügyi központtól kapott (CDC) vírusmintákból kitenyésztették a kórokozót, és olyan nem mérgező ellenanyagot fejlesztettek ki, amelyet tömegesen és olcsón elő lehet állítani.

    Hirdetés

    Szeo Szang Heuj vezette kutatócsoport a múlt héten pénteken állította elő az oltóanyagot, 11 nappal azután, hogy megkapta a vírusmintát az CDC-től. A kutatók emberi és majomsejtekkel végzett kísérletekkel bizonyítják a vakcina hatékonyságát.     A védőoltás szeptemberben kerülhet a piacra, miután elvégezték a szükséges klinikai vizsgálatokat.

     Az új influenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Szeo Szang Heuj hangsúlyozta, hogy a kutatócsoportja valószínűleg a világon elsőként fejlesztette ki az A/H1N1 típusú vírus ellenszerét. Az egyetemi kutatócsoport kész ingyen rendelkezésre bocsátani a szükséges adatokat, hogy gyógyszergyártó cégek és kísérleti laboratóriumok bárhol a világon hozzájuthassanak az oltóanyaghoz. Szeo szerint kutatócsoportja értesítette az Egészségügyi Világszervezetet arról, hogy feltételek nélkül rendelkezésre bocsátja a szérumot.

    Sokan pániktól tartanak

    Időközben több tucat ország sürgette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy változtassa meg a világjárvány kihirdetésére vonatkozó ismérveket, mondván, a szervezetnek nemcsak a vírus terjedésének gyorsaságát kell figyelembe vennie, hanem meg kell fontolnia azt is, hogy mennyire súlyos, halálos-e a vírus okozta betegség.

    Tartva attól, hogy a Mexikóból eredő újfajta influenzajárvány világjárvánnyá való minősítése tömeges pánikot és gazdasági károkat okoz, Nagy-Britannia, Japán, Kína és más országok is arra kérték hétfőn a szervezetet a Genfben megnyílt, miniszteri szintű éves közgyűlésen, hogy legyen körültekintő, mielőtt esetleg megemeli az influenza terjedésére vonatkozó riasztási fokozatot.

    Világjárvánnyá minősítés következményei

    Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt el Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit a WHO rendelkezései szerint akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.

    A világjárvánnyá való minősítésnek valószínűleg súlyos gazdasági következmények lennének: költséges kereskedelmi és utazási korlátozásokat vonna maga után, például határlezárásokkal, repülőtéri átvilágításokkal és karanténok kialakításával járna. A kormányok tömeges pániktól, a szociális szakadék elmélyülésétől, illetve az egészségügyi rendszerek túlterhelésétől tartanak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vihar előtti csend?

    Margaret Chan a genfi közgyűlésen arra figyelmeztetett, hogy a H1N1 komoly veszélyt jelent az emberiségre nézve, jóllehet a fertőzés okozta halálozási arány alacsony: eddig 76 ember halálát okozta a vírus, míg 8829 ember betegedett meg a világ 40 országában. "Ez a vírus talán csak türelmi időt adott nekünk, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez az időszak. Senki se tudja, hogy vajon ez csak a vihar előtt csönd-e" - mondta a WHO főigazgatója.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.19 10:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek

    Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.

    ÁNTSZ: péntekig mindenhová kiszállítják az influenza elleni ingyenes oltóanyagokat

    Péntekig minden kistérségbe kiszállítják az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szerdán.

    Október második felétől elérhetők az influenza elleni ingyenes vakcinák

    Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Újinfluenza: orvosi lap bírálja az Egészségügyi Világszervezetet

    A The British Medical Journal (BMJ) bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az újinfluenza-világjárvány kezelése miatt; a tekintélyes orvosi folyóirat szerint az eljárást beárnyékolta a titkosítás és az összeférhetetlenség.

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.