Elkészült az új típusú influenza elleni oltás

MTI
megjelent:

Dél-Koreai kutatók bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése.

A Csungnam egyetem kutatói közölték, hogy az amerikai járványügyi központtól kapott (CDC) vírusmintákból kitenyésztették a kórokozót, és olyan nem mérgező ellenanyagot fejlesztettek ki, amelyet tömegesen és olcsón elő lehet állítani.

Szeo Szang Heuj vezette kutatócsoport a múlt héten pénteken állította elő az oltóanyagot, 11 nappal azután, hogy megkapta a vírusmintát az CDC-től. A kutatók emberi és majomsejtekkel végzett kísérletekkel bizonyítják a vakcina hatékonyságát. A védőoltás szeptemberben kerülhet a piacra, miután elvégezték a szükséges klinikai vizsgálatokat.

Szeo Szang Heuj hangsúlyozta, hogy a kutatócsoportja valószínűleg a világon elsőként fejlesztette ki az A/H1N1 típusú vírus ellenszerét. Az egyetemi kutatócsoport kész ingyen rendelkezésre bocsátani a szükséges adatokat, hogy gyógyszergyártó cégek és kísérleti laboratóriumok bárhol a világon hozzájuthassanak az oltóanyaghoz. Szeo szerint kutatócsoportja értesítette az Egészségügyi Világszervezetet arról, hogy feltételek nélkül rendelkezésre bocsátja a szérumot.

Sokan pániktól tartanak

Időközben több tucat ország sürgette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy változtassa meg a világjárvány kihirdetésére vonatkozó ismérveket, mondván, a szervezetnek nemcsak a vírus terjedésének gyorsaságát kell figyelembe vennie, hanem meg kell fontolnia azt is, hogy mennyire súlyos, halálos-e a vírus okozta betegség.

Tartva attól, hogy a Mexikóból eredő újfajta influenzajárvány világjárvánnyá való minősítése tömeges pánikot és gazdasági károkat okoz, Nagy-Britannia, Japán, Kína és más országok is arra kérték hétfőn a szervezetet a Genfben megnyílt, miniszteri szintű éves közgyűlésen, hogy legyen körültekintő, mielőtt esetleg megemeli az influenza terjedésére vonatkozó riasztási fokozatot.

Világjárvánnyá minősítés következményei

Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt el Margaret Chan, a WHO főigazgatója a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. A legmagasabb riasztási fok a világméretű járvány kitörését jelenti, amit a WHO rendelkezései szerint akkor léptetnek életbe, ha egy másik világrészen is a betegség tartós terjedését tapasztalják.

A világjárvánnyá való minősítésnek valószínűleg súlyos gazdasági következmények lennének: költséges kereskedelmi és utazási korlátozásokat vonna maga után, például határlezárásokkal, repülőtéri átvilágításokkal és karanténok kialakításával járna. A kormányok tömeges pániktól, a szociális szakadék elmélyülésétől, illetve az egészségügyi rendszerek túlterhelésétől tartanak.

Vihar előtti csend?

Margaret Chan a genfi közgyűlésen arra figyelmeztetett, hogy a H1N1 komoly veszélyt jelent az emberiségre nézve, jóllehet a fertőzés okozta halálozási arány alacsony: eddig 76 ember halálát okozta a vírus, míg 8829 ember betegedett meg a világ 40 országában. "Ez a vírus talán csak türelmi időt adott nekünk, de nem tudjuk, hogy meddig tart ez az időszak. Senki se tudja, hogy vajon ez csak a vihar előtt csönd-e" - mondta a WHO főigazgatója.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.