Világjárvány téma

Honnan érkezhet a koronavírus utódja?

Magyar Tudományos Akadémia

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? E kérdésekre is válaszolt Kemenesi Gábor és Földvári Gábor biológus.

Emlékezzünk az influenza pandémiákra - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Akik az előző években találkoztak influenzavírussal, azok szervezete valamilyen antitestet termelt ellene? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

Népszava

A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

Közellenséggé vált a cukorbetegség

Debreceni Egyetem

Világjárvány a diabétesz: minden huszadik másodpercben amputálnak valahol a világban egy végtagot a betegség következtében.

Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus okozta járványtól

MTI

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Világjárvány lett a depresszió, Magyarországon is sok a beteg

MTI

A depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz világviszonylatban a WHO előrejelzése szerint; Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved depressziós tünetektől.

H1N1 - Új gócpontok a világban

MTI

A járvány kettős képet mutat a világban: bizonyítékok vannak arra nézve, hogy csökkenőben van sok országban, de más helyeken még új gócpontok alakulnak ki.

"Megjósolták" a világjárványt

WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró

Már jóval az ezredforduló előtt megjósolták egy esetleges világjárvány kialakulásának lehetőségét. A WHO szinte havonta figyelmeztette az embereket egy világméretű járvány veszélyének lehetőségéről.

H1N1 nemzetközi körkép - Iskolabezárás és vakcinahelyzet

Független Hírügynökség

A China Daily című angol nyelvű kínai napilap és a népszerű sohu.com vizsgálata szerint a 2 ezer megkérdezett 54 százaléka nem kér oltást.

H1N1 - Hamarosan újult erővel csap le az emberiségre

Független Hírügynökség

Az influenza-világjárvány második hulláma néhány hét múlva megérkezik - jelentette ki szerdán az ECDC európai járványügyi intézet egyik vezetője.