TB kártya nélkül is! Minden esetben el kell látni a beteget

Szerző: Független Hírügynökség

Kormányrendelet rögzíti, hogy abban az esetben is el kell látni a beteget, ha annak nincs rendezve a tb jogvizsonya - reagált az Egészségügyi Minisztérium arra a sajtóhírre, amely szerint ellátás és gyógyszer nélkül küldtek haza egy egyetemista lányt egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőből, mert érvénytelen volt a tb kártyája.

A szaktárca felkérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) és az Egészségbiztosítási Felügyeletet az ügy kivizsgálására.

A dokumentum szerint érvénytelen jogviszony esetén az egészségügyi szolgáltatónak az ellátás után csupán annyi a kötelessége, hogy fel kell hívnia a beteg figyelmét a jogviszony rendezésére, és tájékoztatnia kell arról, hogy milyen jogi következményekkel jár ennek hiánya.

A Magyar Nemzet hétfői száma írt arról, hogy a napokban ellátás és gyógyszer nélkül küldtek haza a háziorvosi rendelőből egy egyetemista lányt a VIII. kerületben, akinek mandulagyulladása volt. A rendezetlen jogviszonynak a lap szerint egy januári jogszabály-módosítás az oka: a visszaélések elkerülése érdekében az év eleje óta már nem az egyetem, hanem az Oktatási Hivatal (OH) jelenti az OEP-nek az újonnan létesülő jogviszonyokat - vagyis azt, hogy ki jogosult az ellátásra és ki nem.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.