• Megérkezett a vadvírus Magyarországra

    Szerző: MTI/FH

    Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán Budapesten.

    Hirdetés

    Az oltóanyag 80-100 nap múlva készülhet el, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mennyit gyártanak belőle.

      Mexikóban 29 helyett 42 halott, több mint ezer fertőzés

    Mexikó bejelentette, hogy 42 ember halt meg bizonyíthatóan az új A(H1N1)-es influenzában. Az előző napi hivatalos adat még 29 volt. A halottak közül 24 nő, 18 férfi, közölte Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter. A fertőzések száma ezer fölött van a miniszter szerint.

    Ahhoz azonban, hogy piacképes vakcinát lehessen gyártani, szükség van az Egészségügyi Világszervezettől kapott vírusra is - mondta Székely Tamás.

    A kormány döntött arról, hogy további forrásokat biztosít a felkészülésre.

    A mostani döntéssel több mint 300 millió forintot hagyott jóvá a kabinet, de azt nem lehet egyértelműen megmondani, hogy eddig mennyi pénzt költött az állam erre a célra - tette hozzá.

    Svédországi megbetegedés

    A svéd Fertőző Betegségek Intézete szerdán közölte, hogy egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél pozitív volt a teszt. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült.

    Az intézetben közölték: elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelték azokat, akik a nővel kapcsolatba kerültek, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét.

    A skandináv országokban ez volt a második új típusú influenzás megbetegedés, az elsőt május 1-jén észlelték Dániában.

    Új esetek Franciaországban, Kanadában

     A sertésinfluenza tünetei

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat.
    Franciaország szerdán hivatalosan bejelentette az 5. sertésinfluenzás megbetegedést. Kanadában 25-tel 165-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államok pedig megerősítette, hogy már 2 halálos áldozata van az új A(H1N1)-es influenzának.

    A második amerikai halott egy harmincas éveiben járó nő, akinek krónikus betegsége is volt. Ő az első amerikai állampolgár, akit elvitt az új influenza.

    Nem tudni arról, hogy a közelmúltban Mexikóban járt volna. Viszont Texas legdélibb megyéjében, a mexikói határ mentén lakott. Halála előtt 3 héten át kezelték kórházban.

    Nem sokkal a második amerikai haláleset bejelentése előtt az amerikai járványügyi intézet vezetője közölte, hogy a megbetegedések és a halottak száma még emelkedni fog.

    Az Egyesült Államok területén a sertésinfluenza első halottja egy 23 hónapos mexikói kisfiú volt, akit a szülei orvoshoz vittek át Amerikába.

    Mexikón kívül csak az Egyesült Államokban van halálos áldozata az új influenzavírusnak.

    A világ 23 országában volt fertőzés

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda reggeli dokumentált adatai szerint az Egyesült Államokban 403 fertőzést bizonyítottak laboratóriumi vizsgálatok.

    Mexikóban a WHO adatai szerint 822 fertőzés történt, ebből 29 volt halálos. Időközben a mexikói kormány már 913-ra emelte a bizonyított fertőzések számát.

    Kanadában szerdára virradóan bejelentették, hogy 25 újabb bizonyított A(H1N1)-es fertőzés derült ki. Az új esetek között van az első fővárosi. A 165 kanadai fertőzésből eddig csak egy páciens szorult kórházi kezelésre, egy edmontoni kislány, az ő állapota is javul már. Az összes többi betegnél enyhe volt az influenza lefolyása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legújabb francia páciens egy Párizs környéki férfi, de nincs életveszélyben, közölte szerdán Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter. Az első négy beteg is a párizsi régióban lakik.

    A WHO szerda reggeli adatai szerint az új A(H1N1)-es influenza a világ 23 országában összesen 1.516 fertőzést okozott, ebből 30 volt halálos. A WHO statisztikájában még nem szerepel a második amerikai halálos eset, a legújabb francia megbetegedés és a 91 újabb mexikói fertőzés.

    Egészségügyi szakértők szerint a következő hónapokban átterjed a járvány a déli féltekére is, ahol közeleg a tél, az influenza terjedésének kedvező évszak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.06 16:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Szezonális influenza és H1N1 - Egyetlen oltás elég lesz?

    A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

    H1N1 - Amerikában lecsengőben az újinfluenza második hulláma

    A klinikai kísérleteket végző Quest Diagnostics szakemberei által közzétett jelentése, megerősíti az amerikai egészségügyi hatóságok arról szóló beszámolóját, hogy a vírus visszahúzódóban van, és második csúcspontját októberben érte el.

    H1N1 - Közterületen oltanak?

    A lapnak Székely Tamás egészségügyi miniszter sokféle megoldást elképzelhetőnek nevezett, egyebek között oltóközpontok felállítását, vagy azt, hogy a készítményhez recept nélkül lehessen hozzájutni.

    H1N1 - A 15 éves fiú halálának körülményei

    A súlyos, krónikus tüdőbetegségben szenvedő fiút a Pest megyei Szentlőrinckátáról előbb a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba szállították, majd onnan került a szolnoki gyógyító intézménybe, ahol október 29. és november 1. között tlátták el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.