Megérkezett a vadvírus Magyarországra

MTI
megjelent:

Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán Budapesten.

Az oltóanyag 80-100 nap múlva készülhet el, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mennyit gyártanak belőle.

Mexikóban 29 helyett 42 halott, több mint ezer fertőzés

Mexikó bejelentette, hogy 42 ember halt meg bizonyíthatóan az új A(H1N1)-es influenzában. Az előző napi hivatalos adat még 29 volt. A halottak közül 24 nő, 18 férfi, közölte Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter. A fertőzések száma ezer fölött van a miniszter szerint.

Ahhoz azonban, hogy piacképes vakcinát lehessen gyártani, szükség van az Egészségügyi Világszervezettől kapott vírusra is - mondta Székely Tamás. A kormány döntött arról, hogy további forrásokat biztosít a felkészülésre. A mostani döntéssel több mint 300 millió forintot hagyott jóvá a kabinet, de azt nem lehet egyértelműen megmondani, hogy eddig mennyi pénzt költött az állam erre a célra - tette hozzá.

Svédországi megbetegedés

A svéd Fertőző Betegségek Intézete szerdán közölte, hogy egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél pozitív volt a teszt. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült. Az intézetben közölték: elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelték azokat, akik a nővel kapcsolatba kerültek, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét.

A skandináv országokban ez volt a második új típusú influenzás megbetegedés, az elsőt május 1-jén észlelték Dániában.

Új esetek Franciaországban, Kanadában

Franciaország szerdán hivatalosan bejelentette az 5. sertésinfluenzás megbetegedést. Kanadában 25-tel 165-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államok pedig megerősítette, hogy már 2 halálos áldozata van az új A(H1N1)-es influenzának.

A második amerikai halott egy harmincas éveiben járó nő, akinek krónikus betegsége is volt. Ő az első amerikai állampolgár, akit elvitt az új influenza.em tudni arról, hogy a közelmúltban Mexikóban járt volna. Viszont Texas legdélibb megyéjében, a mexikói határ mentén lakott. Halála előtt 3 héten át kezelték kórházban.

Nem sokkal a második amerikai haláleset bejelentése előtt az amerikai járványügyi intézet vezetője közölte, hogy a megbetegedések és a halottak száma még emelkedni fog. Az Egyesült Államok területén a sertésinfluenza első halottja egy 23 hónapos mexikói kisfiú volt, akit a szülei orvoshoz vittek át Amerikába.

Mexikón kívül csak az Egyesült Államokban van halálos áldozata az új influenzavírusnak.

A világ 23 országában volt fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda reggeli dokumentált adatai szerint az Egyesült Államokban 403 fertőzést bizonyítottak laboratóriumi vizsgálatok.

Mexikóban a WHO adatai szerint 822 fertőzés történt, ebből 29 volt halálos. Időközben a mexikói kormány már 913-ra emelte a bizonyított fertőzések számát.

Kanadában szerdára virradóan bejelentették, hogy 25 újabb bizonyított A(H1N1)-es fertőzés derült ki. Az új esetek között van az első fővárosi. A 165 kanadai fertőzésből eddig csak egy páciens szorult kórházi kezelésre, egy edmontoni kislány, az ő állapota is javul már. Az összes többi betegnél enyhe volt az influenza lefolyása.

A legújabb francia páciens egy Párizs környéki férfi, de nincs életveszélyben, közölte szerdán Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter. Az első négy beteg is a párizsi régióban lakik.

A WHO szerda reggeli adatai szerint az új A(H1N1)-es influenza a világ 23 országában összesen 1.516 fertőzést okozott, ebből 30 volt halálos. A WHO statisztikájában még nem szerepel a második amerikai halálos eset, a legújabb francia megbetegedés és a 91 újabb mexikói fertőzés.

Egészségügyi szakértők szerint a következő hónapokban átterjed a járvány a déli féltekére is, ahol közeleg a tél, az influenza terjedésének kedvező évszak.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.