Az egészségügyi szakemberhiányra hatásos válasz lehet a digitalizáció

Digital Health Summit
megjelent: 2022.10.30.

Alapjaiban alakulhat át a diagnosztikai ellátás, de a gyógyszergyártás hatékonysága is jelentősen növelhető a mesterséges intelligenciának köszönhetően. A digitalizáció jelentette kihívásokról, buktatókról és megoldandó feladatokról lesz szó 2022. november 22-én, a 3. Digital Health Summit-on.

Globálisan egyre nagyobb teret nyer a digitális egészségügy, és az is biztos, hogy az egészségügyi ellátás hagyományos modelljei - amennyiben ez alatt a gyógyszerek vagy terápiák biztosítását értjük - idejétmúlttá váltak. A hatékonyságnövelés eszköze lehet, ha a vállalatok aktív szerepet vállalnak a digitális forradalom támogatásában a betegellátástól a megelőzésen és a diagnosztikán át a monitorozásig.

A fejlesztések egészségügyi ökoszisztémába való mélyebb beágyazódásához új típusú együttműködésekre is szükség van a szereplők között. A Novartis a mesterséges intelligencia (MI) bevonásával ért el sikereket a hematológia területén, ennek köszönhetően jelentősen javultak a terápiás eredmények – erről Anna Loughra, a Novartis lengyel leányvállalatának digitális és innovációs vezetője számol majd be a 2022. november 22-én megrendezésre kerülő 3. Digital Health Summit-on.

A lelet utazzon, ne a beteg

Itthon az egészségügy digitális átállását biztosító Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) központi adatbázisába az indulás óta eltelt öt évben közel 2 milliárd betegellátáshoz kapcsolódó adat került be. Az EESZT a kulcsa annak az elvárásnak, hogy a lelet utazzon, ne a beteg – hangsúlyozza Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) ügyvezetője. A rendszert egységes koncepció mentén folyamatosan fejlesztik.

A növekvő adatmennyiség a gyógyszerfejlesztést is átalakítja, ez új aspektust hoz a vállalatok, így a Roche vagy az IQVIA tevékenységeiben is. A rutinszerű ellátásból származó evidenciák a klinikai kutatások eredményeit kiegészítve hozzájárulnak ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk az egészségügyi megoldások előnyeiről illetve a betegek hamarabb juthassanak hozzá az innovatív terápiákhoz – emeli ki Dr. Szedlay Gyöngyi nemzetközi vezető az IQVIA képviseletében.

A diagnosztika területén rengeteg adat képződött eddig is, a technológiai fejlődéssel ezek ráadásul nem csak számukban, de mélységükben is gyarapodnak. Ezt viszont fel is kell tudni dolgozni. A rendelkezésre álló információknak köszönhetően a korábban csupán adatot szolgáltató rendszerek immár döntési kompetenciákkal is felruházhatóak. Ez alapjaiban alakítja át a teljes diagnosztikai ellátást – véli Florian Lange, az Abbott Germany digitális egészségügyi megoldásokért felelős régiós igazgatója.

A digitális transzformáció egyre jelentősebb szerephez jut a gyógyszerellátásban is, ennek pedig egészségügy-politikai, makrogazdasági és vállalati dimenziója is van. Ezekről, valamint az átállást ösztönző és fékező tényezőkről beszél majd Kaló Tamás, a Phoenix Pharma vezérigazgatója.

Startup tapasztalatok, mesterséges intelligencia

A Cashline Investment meghívására az izraeli digitális egészségügyi ökoszisztémát mutatja be Meirav Shiri, a HCS Capital ügyvezetője és társalapítója. A startup szférában tapasztalatot szerzett szakember azokat a best paractice megoldásokat hozza el a rendezvényre, amelyek sikeresen adaptálhatóak más piacokon is.

A digitalizáció és az egészségügy területén a sikeres alkalmazkodáshoz egy olyan átfogó értékelési folyamatra van szükség, amely figyelembe veszi a digitális alkalmazások sajátosságait - hívja fel a figyelmet Mezei Fruzsina, az Omron Medistance digitális egészségügyi szakértője.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével jelentősen fokozható a gyógyszergyártás hatékonysága állítja Dr. Peták István kutatóorvos, az Oncompass Medicine alapítója. Egyre több és részletesebb adat áll rendelkezésre a diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozóan, így személyre szabottabbak lehetnek a gyógyítási folyamatok.

A jövő a digitális egészségügy: az előttünk álló lépésekről és buktatókról, valamint számos innovációról is szó lesz 2022. november 22-én a 3. Digital Health Summit-on, Magyarország vezető digitális egészségügyi rendezvényén.

(Digital Health Summit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Tüdőrák diagnosztika: mesterséges intelligencia segít mellkas CT felvétel alapján

Mesterséges Intelligenciára épülő tüdőrák diagnosztikai megoldást fejlesztett egy magyar konzorcium, melynek célja egy országos szűrőprogram...

Mesterséges intelligencia segíti a bőrbetegségek felismerését

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet...

E-recept és EESZT - Itt vannak a válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

Mi az EESZT? Mikortól lép életbe? Miért fontos a bevezetése? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az Elektronikus Szolgáltatási Tér és az e...

Orvoslás és web 2.0: "Nem vagyunk lemaradva" - Interjú Dr. Meskó Bertalannal

Dr. Meskó Bertalan a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában végzett 2009-ben, jelenleg PhD tanulmányokat folytat klinikai genomika...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.