Miért is terjed ilyen gyorsan a COVID? - Kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ócsai Lajos

A koronavírus nem csak a száj és orr nyálkahártyáján keresztül tud a szervezetbe kerülni? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Dr. Ócsai Lajos

A fertőző betegségek terjedéséhez három dolog nélkülözhetetlen. Az első a kórokozó ágens, amely általában egy beteg, vagy kórokozó hordozó ember, vagy állat. A második a közvetítő közeg, amely a kórokozót eljuttatja egy olyan személybe, amely fogékony az adott fertőzésre (ez a harmadik dolog). A COVID-19 egy döntően légúton terjedő fertőzés, ami nagyban megnehezíti az ellene való védekezést.

A beteg személy a kórokozót életfunkciói során (légzés, köhögés, tüsszentés) a környezetbe juttatja és a közvetlen környezetében tartózkodókat fertőzheti, valamint a különböző felületekre leülepedett kórokozók hosszabb rövidebb ideig fertőzőképesek maradhatnak és onnan a nyálkahártyára kerülve szintén fertőzést okozhatnak.

A koronavírus nem csak a száj és orr nyálkahártyáján keresztül tud a szervezetbe kerülni, hanem szem nyálkahártyáján keresztül is, amit általában nem kezelünk kellő súllyal. Nagy járványokat mindig az újonnan megjelenő kórokozók okoznak, melyek az esetek döntő többségében vírusok. A baktériumok ellen több védekezési lehetőségünk van, de azért meglepetésekre ezek is képesek lehetnek. Egy-egy megjelenő új vírus, azért jelent nagy problémát és tud akár pandémiát is okozni, mert az emberek valamennyien fogékonyak a vírusra, tehát nincs senkinek védettsége.

A történelemben erre sajnos van éppen elég példa

Dél-Amerikát letarolta a feketehimlő, amit a spanyolok bevittek, a pestist pedig az Ázsiából visszatérő hajók hozták be Európába. A XX. század influenzapandémiái is ezt a sort erősítik. A COVID-19 megjelenésével sajnos egy eddig kevésbé ismert kórokozó indult útra. A koronavírusoknak sajnos már volt két próbálkozása 2002-ben a SARS, majd 2013-ban a MERS. Ezek ugyan komoly riadalmat okoztak, de egyikből sem lett világjárvány. A SARS-CoV-2 a COVID-19 kórokozója azonban megállíthatatlannak bizonyult.

Ennek a vírusnak a fertőzőképessége a humán populációban nagyon magasnak bizonyult, általános volt az emberek fogékonysága, nem volt hatékony gyógyszer a betegek kezelésére, és nem állt rendelkezésre védőoltás a betegség ellen. A helyzetet nehezítette, hogy a vírust nem sikerült megjelenésének a helyén blokkolni és a vírusról is kevés ismerettel rendelkeztünk.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ócsai Lajos - Járványügyi szakember, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

Influenza kérdezz-felelek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Horkolás, nappali fáradékonyság -...

A horkolás nem tűnik igazán orvosi problémának, pedig igen komoly betegségek előidézője lehet. Ha oxigénhiányos állapottal párosul, jelentősen...

Bolhacsípés - Mit tegyek?

A bolhák 1-4 mm-es barna vagy fekete rovarok, melyeknek kemény kitinvázuk van. A bolhacsípés legtöbbször hobbi- vagy haszonállatokat tartó vagy...

Milyen betegségek okozhatnak szúró...

A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet, minden formája figyelmeztetés az agynak, hogy a test valamely pontján nincs rendben valami, ezért mindig...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Az aurás migrén

A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.