Küszöbön az egydózisú védőoltás magyarországi alkalmazása is

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az Európai Unióban is hamarosan jóváhagyhatják a Johnson & Johnson egydózisú COVID-19 elleni vakcináját, miután az elmúlt hétvégén az FDA megadta a sürgősségi használatba vételi engedélyt. Az uniós döntéssel Magyarországon is elhárulhat az akadály a készítmény alkalmazása elől.

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) döntése március 11-ére várható, árulta el egy névtelenséget kérő EU-tisztségviselő. Ez lesz tehát az EMA által engedélyezett negyedik COVID-19 elleni vakcina a piacon (a Pfizer-BioNTech, a Moderna, és az Oxford-AstraZeneca után). Az Európai Unió előzetes szerződései alapján így ettől a gyártótól a tagállamok újabb 200 millió ember beoltására elegendő vakcinához juthatnak.

A vakcinagyártók és az engedélyező hatóságok napjainkban azért futnak versenyt az idővel, hogy sikerüljön mielőbb megállítani a pandémiát, megelőzve, hogy az új vírusvariánsok további megbetegedéseket okozzanak. „Minél kevesebb embert fertőz meg a vírus, annál kevésbé lesz valószínű, hogy újabb virulens törzsek bukkannak fel. Ezért van annak nagy jelentősége, hogy a J&J vakcina is csatasorba állítható védekezési eszköz lett az USA-ban” – nyilatkozta Jay Portnoy gyermekgyógyász professzor (University of Missouri-Kansas City School of Medicine), az FDA engedélyezési bizottságának egyik tagja, az amerikai jóváhagyás kapcsán. A szakértő testület tagjai (belgyógyász, infektológus, kutató) egybehangzóan javasolták a sürgősségi jóváhagyást, annak alapján, hogy a 18 évesnél idősebbek körében a vakcina előnyei messze nagyobbak, mint az oltás alkalmazásának esetleges kockázata.

Bővebben Kiváló bizonyítványt kapott a Johnson and Johnson egydózisú vakcinája

Úgy véljük, a COVID-19 elleni vakcina jelöltünk alkalmas a lakosság védelmére és képes rá, hogy segítsen megváltoztatni a pandémia görbéjét” – fogalmazott dr. Paul Stoffels, a J&J tudományos vezérigazgatója. Hasonló érvelésre számítanak az EMA szakértői részéről is, akik az európai testület szóvivője szerint március közepére várhatóan megfogalmazzák hivatalos véleményüket. Jóváhagyásuk módot ad rá, hogy március végén, április elején teríteni lehessen a J&J vakcinát, amivel az egyes tagállamok a második és harmadik negyedévben feltölthetik készleteiket, hogy a kormányzatok nagy erőket mozgósítva folytathassák a lakosság beoltását. Az EU illetékeseinek reményei szerint június végéig 600 millió adag vakcinát fognak tudni beszerezni a gyártótól.

A beoltottak körében egyetlen COVID-19 haláleset sem fordult elő

A J&J vakcina több klinikai vizsgálatban bizonyította, hogy nagymértékben hatásos a súlyos COVID-19 megelőzésében, ide értve az új variánsokat is. A súlyos betegség kivédésében az USA-ban 85,9%-os, Dél-Afrikában 81,7%-os, és Brazíliában 87,6%-os volt az eredményessége. Mindemellett ez az oltás valamivel kevésbé véd, mint a Pfizer és a Moderna két dózisú vakcinája, mert azoknál 95% körülinek mutatkozott a hatékonyság az összes „klasszikus” (vagyis nem a mutáns) COVID-19 formák ellen. A vakcina nagy előnye, hogy normál hűtőszekrény hőfokán tárolható.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítva hangsúlyozni az egyes vakcinák közötti különbségeket. Hiszen a különböző vizsgálatoknak bizonyos értelemben egymástól eltérő céljaik voltak. És ami még fontosabb lehet, a Pfizer/BioNtech és a Moderna próbákat még azelőtt folytatták le, hogy megjelentek volna az agresszívabban terjedő vírus variánsok az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Brazíliában. A J&J próbái viszont már zajlottak, amikor az új variánsok terjedni, cirkulálni kezdtek, illetve egyes országokban már uralkodóvá váltak. Ennek ellenére, a J&J vakcinája 28 nappal a beoltás után 100%-osan hatékony volt a hospitalizáció megelőzésében, és a beoltottak körében egyetlen COVID-19 haláleset sem fordult elő.

A gyógyszercég szakemberei nem zárják ki, hogy a jövőben szükség lehet emlékeztető oltásra, bár erről egyelőre még nincsenek egyértelmű adatok. Azonban elkezdtek egy második generációs vakcina fejlesztésén dolgozni az aggodalomra okot adó dél-afrikai variáns ellen. Előreláthatólag 2021 nyarán megindulhatnak a fázis I vizsgálatok, mondta a J&J vakcina gyártásért felelős szakembere.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint a következő hónapokban igen jelentősen felgyorsulhat a tagállamok vakcinákkal való ellátása. Az EU előzetes megállapodásai szerint mód lesz rá, hogy 200 millió ember beoltásához elegendő J&J álljon néhány héten belül rendelkezésre, és ezt a mennyiséget rövid időn belül meg lehet duplázni.

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró; Forrás: Experts recommend authorisation of Johnson & Johnson’s one-dose Covid-19 vaccine és EU to clear Johnson & Johnson vaccine in March, says French minister

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.