A magyar települések 85 százaléka érintett a koronavírus-járványban

MTI
megjelent:

A pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már új típusú koronavírus-fertőzést - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet: a védekezés mindenkinél indokolt, ugyanis a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget.

"A járvány Európa-szerte dúl" - jelentette ki Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos hozzátette azonban: az uniós tagállamok között Magyarország jó helyzetben van. Az egymillió emberre vetített adatok szerint a fertőzöttek tekintetében a 10., az elhunytak száma alapján a 15. helyen áll Magyarország.

Müller Cecília elmondta: az országban mindenki hordozhatja a koronavírust. Ezért nagyon fontos a higiénés szabályok és a bevezetett szigorítások betartása. Féltjük az időseket, a betegeket, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a fiataloknál is előfordulhat súlyos megbetegedés.

Az áldozatok 7 százalékánál nem találtak alapbetegséget

A COVID-19 betegek nagy hányada tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést, és jellemzően a krónikus betegségben szenvedőknél okoz komoly szövődményt a vírusfertőzés, azonban a járvány kezdete óta a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen egyéb krónikus állapotot - közölte Müller Cecília.

Az elmúlt napon 87-en hunytak el a vírus okozta szövődményben, köztük egy 20 éves fiatal. A legidősebb elhunyt 97 éves volt.

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy a mintegy százezer gondozottat ellátó 1600 magyarországi szociális intézmény közül 174 helyen találtak fertőzötteket. Hat olyan intézmény van, ahol már a járvány első hullámában is volt fertőzött. Jelenleg a szociális otthonban élők 4 százalékánál, míg az ápolók, gondozók 1 százalékánál mutatták ki a vírust.

Részletesen Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

(MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.