Müller Cecília: nincs korlát a koronavírus tesztelések számában

Szerző: portfolio.hu

Müller Cecília hangsúlyozta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, hogy a tesztelési kapacitás is folyamatosan nő, az elmúlt napon 15 596 PCR-tesztet végeztek el, így már 1 millió felett van a tesztek száma - adta hírül a portfolio.hu.

A határátlépénél továbbra is karanténba kerülnek a beutazók

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy mától életbe léptek az új karantén szabályok. A személy a határátlépésnél először nyilatkozik a karanténlakás címéről. Ezt követően közlik vele, hogy az odajutást csak indokolt esetben szakíthatja meg. A hazajutást követően kikerül a piros lap az ajtóra, illetve köteles a karanténkövetési szoftvert alkalmazni, ha van rá megfelelő technikai felszereltsége. 26 678 jelenleg a házi karanténban lévők száma, közülük több mint 1100-an használják az említett szoftvert.

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a boltok és közintézményekben a maszkviselés betartását.

Lesz elegendő influenza elleni oltás

Nagyon megnövekedett az influenza oltásra az igény a napokban, ami jó hír - mondta el Müller Cecília. Folyamatos az ellátás, ha elfogy valahol az oltóanyag, akkor pótolják.

Napi 10-15 személy beoltására vállalkoznak a házi orvosok általában. Kétféle vakcinát használnak, az egyik a felnőttek részére rendelkezésre álló 3 komponensű vakcinát itthon gyártják, ami biztonságossá teszi a folyamatos ellátást. A 3 éven aluli gyermek számára import vakcina van, a holnapi napon ez kiszállításra kerül, a mennyiség pedig többszörös, mint amennyit általában szoktak rendelni.

"Kérem, mindenki nyugodjon meg. Aki oltakozni szeretne, indenki fog tudni oltakozni. A gyermekeknek szánt oltóanyagból 4000 helyett, 104 ezer vakcina áll most rendelkezésre. A jövő héten meg tudják kezdeni az oltást a gyermekorvosok."

Nincs korlát a tesztelésekre

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a COVID-19 tesztelési kapacitás is folyamatosan nő, az elmúlt napon 15 596 PCR tesztet végeztünk el, így már 1 millió felett van az elvégzett tesztek száma. Nincs kapacitáskorlát a laboratóriumi vizsgálatokban, mindenkinél elvégzik ezeket a vizsgálatokat.

Az elmúlt napon 2291 fővel nőtt az esetek száma itthon, összesen 3166-an vannak kórházban és 263-an vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült - mondta. Az első vonalbeli intézmények folyamatosan tájékoztatják a mentőszolgálatot, hogy hogyan lehet a leggyorsabban elhelyezni az új betegeket. A második vonalbeli intézmények közül is néhányan beléptek a folyamatos ellátásba, például az egyetemi klinikák. Magyarországra még nem igaz, hogy az egészségügyi kapacitások a végéhez közelednének, ellentétben több európai országgal. 43-an haltak bele tegnap a vírusba.

Az őszi szünet alatt zajlik az oktatási intézményekben a fertőtlenítés. A szociális intézményeket folyamatosan vizsgálják, hogy ne jusson be ezekre a helyekre a vírus. Az 1600 intézmény közül 96 érintett, köztük 6 olyan van, ami az első hullámban is az volt. Körülbelül a gondozottak 6 százaléka érintett koronavírusban.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a koronavírus-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vakcinálás után Vakcinálás után

Miért jelentkezik egyeseknél zavar a megszokott menstruációs ciklusukban?

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Körülbelül egy évvel ezelőtt a világ nagy része azzal barátkozott, hogyan is térjen át az otthoni munkavégzésre és hogyan egyeztesse össze a...

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.