• Növekvő gond a gyógyszer-rezisztens tbc

    Szerző: Független Hírügynökség

    Tavaly még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár évről évre csökken a betegek száma, egyre nagyobb gondot okoznak azok tuberkulózis baktériumok, amelyekkel szemben a meglévő gyógyszerek hatástalanok.

    A fővárosi Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben kedden megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: tízszer többe kerül egy gyógyszer-rezisztens beteg kezelése, mint egy hagyományos tuberkulózisosé.

    Hirdetés

    Az 1700 új tbc-s beteg közül 2,8 százalék nem reagál több gyógyszerre sem, ezért náluk többféle kezelést kell alkalmazni, és a terápia is általában hosszabb, mint egy átlagos esetben, amely fél év - mondta Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos. Míg egy olyan beteg esetében, akinél hatásos a gyógyszer, a fél éves kezelés költsége 100-200 ezer forint körül van, addig a rezisztenseknél csak a gyógyszer több mint 1 millió forintba kerül - tette hozzá.

    Nem hajlandóak együttműködni

      A tubercolosis

    A tbc baktérium cseppfertőzéssel emberről emberre terjed. Megfelelő kezeléssel a beteg 2-3 hét után már nem fertőz tovább, de gyógyultnak csak azután mondható, hogy fél évig rendszeresen szedi a tbc elleni gyógyszert. A világon jelenleg 14 millió tbc-s beteg él, és évente 1,4 millióan halnak bele ebbe a fertőzésbe. A tbc legelterjedtebb a volt szovjet államokban, Indiában, Kínában és Dél-Afrikában.

    A tüdőgyógyászok szerint a legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a tbc azok között a hajléktalanok között terjed a leginkább, akik gyakran nem hajlandók együttműködni az orvosokkal, nem szedik be a gyógyszert, nem járnak el a kezelésekre. Jelenleg 150, többségében fővárosi hajléktalan tbc-st tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy közöttük 60-szor gyakoribb a betegség előfordulása, mint a rendes körülmények között élők körében.

    Strausz János, a Korányi főigazgatója elmondta: szintén probléma, hogy a Magyarországra betelepülni szándékozóknál megszűnt a tüdőszűrés feltétele. Hiába próbálták a tüdőgyógyászok elérni, hogy ismét kötelezővé tegyék a betelepülők szűrését, a politikusok és az ombudsman szerint is ez sértené az emberi jogokat. Hozzátette: pedig ez azért is lenne fontos, mert Magyarország szomszédja Ukrajna, a világ egyik tbc-vel leginkább fertőzött országa.

    Évről-évre csökken

    A problémákon túl a tbc elleni küzdelem Magyarországon sikeresnek mondható. 50 évvel ezelőtt ugyanis még évi 50 ezer új beteget vettek nyilvántartásba és évente 10 ezren haltak meg ebben a fertőzésben. Még 10 évvel ezelőtt is 5 ezer volt az új regisztráltak száma, de ez évről-évre csökken.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Strausz János szerint ez a kötelező BCG védőoltásnak, a kiváló védőnői hálózatnak és a szervezett tüdőszűréseknek köszönhető.

    Kovács Gábor hozzátette: bár az egészségügyi reform, a kórház átalakítások a tüdőgyógyászatot is érintették, jelenleg elég aktív és krónikus ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz. Példaként megemlítette azt is, hogy míg Nagy Britanniában 4-5 hónapot kell várnia egy tüdőrákosnak a műtétre, addig Magyarországon ez az idő 2 hét.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.10.28 14:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegség a sarcoidosis?

    A sarcoidosis egy jóindulatú betegség, amely a szövetek között hoz létre elváltozást. A sarcoidosist gyakran véletlenül fedezik fel. A betegség spontán meggyógyulhat, de felléphet több szervi elégtelenség és akár halál is.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.