• A közösségi médiában való hírek megosztása a koronavírus-járvány kapcsán

    Szerző: Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület

    A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett EgészségKommandó (www.e-kommando.hu) a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre, melyre most, az eszkalálódó koronavírus-járvány kapcsán kifejezetten nagy szükség van.

    A járványt övező bizonytalanság, tapasztalatlanság kapcsán nagyon sok félinformáció, szakmailag nem ellenőrzött, sokszor téves tájékoztató anyag kering az interneten, és kerül ellenőrzés nélkül megosztásra facebookon. A jó szándék ellenére a nem megfelelő információ megosztása többet árthat, mint amit használ. Éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vakon, alaposabb tájékozódás nélkül ne osszunk meg semmilyen tartalmat!
    Hirdetés
     
    Az EgészségKommandó szempont-rendszerével összhangban létrehoztunk egy infografikát, ami segíthet az olvasott hírek pontosabb megítélésében, a hitelesség ellenőrzésében. Mielőtt megnyomja egy koronavírus hír kapcsán a megosztás gombot facebookon, a következő kérdéseket fontos tisztázni:
     
    • Tudjuk, hogy ki írta a szöveget, ki vállalja a felelősséget a leírtakért?
    • Tudjuk, hogy ért-e a témához, van-e egészségügyi végzettsége, orvos?
    • Tudjuk, hogy miért írta?  Érdek nélkül felvilágosít, vagy el akar adni valamit az oldal? 
    • Tudjuk, hogy mikor írták a szöveget? Friss, aktuális a szöveg vagy elavult?
    • Tudjuk-e, hogy honnan származik eredetileg a hír, hivatkoznak-e szakmai forrásokra?

    Nemcsak magunknak árthatunk, hanem másoknak is

    Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a hír, amit olvasunk, mennyire van összhangban a korábbi ismereteinkkel, illetve a többi hírforrással. Az álhírek általában szembemennek a mainstream médiában fellelhető hírekkel, információkkal, és sokszor csábítóan egyszerű megoldást kínálnak az egészségügyi kérdésekre. Gyakran a gyógyszeripar vagy az egészségügyben dolgozók maffia-szerű működése révén szándékosan eltitkolt információként látnak napvilágot. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sok ezer magyar egészségügyi dolgozó is a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani a koronavírus okozta válsághelyzetet, és a kínai vagy az olasz tapasztalat mutatja, hogy nem szabad félvállról venni a veszélyt. Ennek pedig az egyik legfőbb pillére a hiteles tájékoztatás.
     
    Óriási a felelősségünk, mivel nem csak magunknak árthatunk, hanem másoknak is. Legyen bennünk egészséges szkepticizmus, és ne okvetlen mi akarjuk a leggyorsabban továbbítani a koronavírussal kapcsolatos legérdekesebb híreket. Hiteles forrásokból tájékozódjunk, és csak a hivatalos híreket osszuk meg a jószándékú tájékoztatási ösztönünket kielégítendő!
     
    Módosítva: 2020.03.18 14:51, Megjelenés: 2020.03.18 14:51
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Koronavírus - Forgalomba került az első orosz vakcina

    Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

    Koronavírus - 341 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy idős, krónikus beteg

    341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.