A közösségi médiában való hírek megosztása a koronavírus-járvány kapcsán

Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület
megjelent:

A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett EgészségKommandó (www.e-kommando.hu) a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre, melyre most, az eszkalálódó koronavírus-járvány kapcsán kifejezetten nagy szükség van.

A járványt övező bizonytalanság, tapasztalatlanság kapcsán nagyon sok félinformáció, szakmailag nem ellenőrzött, sokszor téves tájékoztató anyag kering az interneten, és kerül ellenőrzés nélkül megosztásra facebookon. A jó szándék ellenére a nem megfelelő információ megosztása többet árthat, mint amit használ. Éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy vakon, alaposabb tájékozódás nélkül ne osszunk meg semmilyen tartalmat!

Az EgészségKommandó szempont-rendszerével összhangban létrehoztunk egy infografikát, ami segíthet az olvasott hírek pontosabb megítélésében, a hitelesség ellenőrzésében. Mielőtt megnyomja egy koronavírus hír kapcsán a megosztás gombot facebookon, a következő kérdéseket fontos tisztázni:

  • Tudjuk, hogy ki írta a szöveget, ki vállalja a felelősséget a leírtakért?
  • Tudjuk, hogy ért-e a témához, van-e egészségügyi végzettsége, orvos?
  • Tudjuk, hogy miért írta? Érdek nélkül felvilágosít, vagy el akar adni valamit az oldal?
  • Tudjuk, hogy mikor írták a szöveget? Friss, aktuális a szöveg vagy elavult?
  • Tudjuk-e, hogy honnan származik eredetileg a hír, hivatkoznak-e szakmai forrásokra?

Nemcsak magunknak árthatunk, hanem másoknak is

Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a hír, amit olvasunk, mennyire van összhangban a korábbi ismereteinkkel, illetve a többi hírforrással. Az álhírek általában szembemennek a mainstream médiában fellelhető hírekkel, információkkal, és sokszor csábítóan egyszerű megoldást kínálnak az egészségügyi kérdésekre. Gyakran a gyógyszeripar vagy az egészségügyben dolgozók maffia-szerű működése révén szándékosan eltitkolt információként látnak napvilágot. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sok ezer magyar egészségügyi dolgozó is a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani a koronavírus okozta válsághelyzetet, és a kínai vagy az olasz tapasztalat mutatja, hogy nem szabad félvállról venni a veszélyt. Ennek pedig az egyik legfőbb pillére a hiteles tájékoztatás.

Óriási a felelősségünk, mivel nem csak magunknak árthatunk, hanem másoknak is. Legyen bennünk egészséges szkepticizmus, és ne okvetlen mi akarjuk a leggyorsabban továbbítani a koronavírussal kapcsolatos legérdekesebb híreket. Hiteles forrásokból tájékozódjunk, és csak a hivatalos híreket osszuk meg a jószándékú tájékoztatási ösztönünket kielégítendő!

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.