• Csökkent a TBC-fertőzések száma Európában

    Szerző: WHO, MTI

    Átlagosan 4,3 százalékkal csökkent az új tuberkulózisos esetek száma 2010 és 2014 között az Egészségügyi Világszervezet 53 országot magába foglaló európai régiójában. Magyarország a százezer lakosra jutó nyolc új esettel továbbra is az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik.

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája a tüdőtuberkulózis (TBC) elleni küzdelem világnapja alkalmából közölt új adatokat.

    A TBC-terjedés tendenciájának visszafordítása volt a cél

    A becslések szerint 2014-ben 340 ezer európai betegedett meg tuberkulózisban, ami százezer emberre vetítve 37 esetnek felel meg. Azzal, hogy 2010 és 2014 között átlagosan 4,3 százalékkal csökkent az új esetek száma, az európai régió teljesítette azt a millenniumi fejlesztési célt, hogy 2015-re visszafordítja a TBC terjedésének tendenciáját.

    Hirdetés

    Magyarország az alacsonyan átfertőzött országok között

    Magyarországon biztonságos a TBC-re vonatkozó epidemiológiai helyzet: 2014-ben nyolc új eset jutott százezer lakosra, és az előzetes adatok szerint ugyanez igaz a 2015-ös évre is. Így a WHO Magyarországot az alacsonyan átfertőzött országok között tartja nyilván. Alacsony a multirezisztens esetek száma - 2014-ben hét új esetet észleltek -, valamint a gyermekkori megbetegedéseké is: 2014-ben hat 14 éven aluli gyermek betegedett meg.

    Az európai régióban ugyanakkor továbbra is nehezíti a tüdőtuberkulózis felszámolását a multirezisztens TBC és a TBC magas előfordulási aránya a lakosság sérülékeny csoportjaiban (hajléktalanok, kábítószer- és alkoholfüggők, magas fertőzöttségi arányú országokból érkező migránsok) - áll a közleményben. Ezeknek a szegény és marginalizálódott csoportoknak az eléréséhez az ECDC tudományos útmutatást adott ki a közelmúltban.

    Nincs összefüggés a bevándorlás és a TBC terjedése között

    A tájékoztatóban leszögezték: nincsen összefüggés a bevándorlás és a TBC terjedése között. Egyrészt a származási országok egy részében a TBC-s esetek száma elmarad az európai régió átlaga mögött - példaként a Szíriai Arab Köztársaságot említették -, másrészt, mivel a tüdőtuberkulózis nem könnyen átadható betegség, és az érintkezések száma korlátozott, alacsony annak a kockázata, hogy a menekültek átadják a betegséget a helyi lakosságnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon nem észlelhető a TBC-s betegek körében a nem magyar állampolgárságú betegek számának emelkedése - közölték. Kiemelték, hogy a betegség visszaszorítása érdekében egészségügyi ellátást kell biztosítani nemcsak a helyi lakosság, hanem a menekültek és bevándorlók számára is, függetlenül attól, hogy iratokkal érkeznek vagy anélkül.

    A WHO a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok célzott TBC-szűrését javasolja, Magyarországon 2014 óta eszerint szervezik meg a kötelező tüdőszűrést.

    A tüdőtuberkulózis elleni küzdelem világnapja

    A TBC világnapját minden évben március 24-én ünneplik. A világnap általános célja a figyelemfelhívás a TBC világméretű jelenlétére, valamint tájékoztatás a megelőzés és kontroll törekvésekről. TBC mentesség akor jelenthető ki, ha éves szinten kevesebb, mint 1 TBC-s eset esik 1 millió lakosra.

    A WHO Európai Régiójába 53 ország tartozik közel 900 millió lakossal, melyből kb. 508 millió lakik az EU/EGT országokban (28 EU tagállam továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia).

    20 TBC-s eset/100 000 lakos alatt jelentő, alacsony incidenciájú országok az EU/EGT-ben: Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

    A 18 kiemelt prioritású ország a WHO Európai Régiójában: Örményország, Azerbajdzsán, Belorusszia, Bulgária, Észtország, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lettország, Litvánia, Moldávia, Románia, az Orosz Föderáció, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

    (WHO, MTI)

    Legutóbb frissült: 2016.03.24 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Férfiegészség a WHO európai régiójában

    Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.

    Betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

    Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour). A WHO nyilatkozata szerint nem tisztázott, hogy olyan jellegű addikció-e, mint a kábítószer- vagy szerencsejáték-függőség.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

    A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

    A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

    Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.

    Napfénnyel és szellőztetéssel a tbc ellen

    A szellőztetés és egy kis napfény jelentősen csökkentheti a tuberkulózis kifejlődésének kockázatát a kórházakban és börtönökben, a fertőző tüdőbetegség két erődítményében - tette közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kedden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások