• Hosszabban, de betegebben élünk

        Szerző: Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

        2030-ra az európai népesség 40 százaléka 65 év feletti lesz. A lakosság várható átlagéletkora 78 év, viszont csak 60 évet élünk meg egészségesen. Magyarországon pedig az európai számoknál átlagosan 5 évvel kevesebb a jellemző, ebben kulcsszerepe van a helytelen táplálkozási szokásoknak.

        A NU-AGE 20 európai ország és 42 résztvevő partner – egyetemek, kutatóintézetek, kis és nagyvállalatok, élelmiszeripari szövetségek – részvételével azonosította a legfőbb problémákat, és a tudomány, valamint az élelmiszeripar eszközeivel, egy új táplálkozási stratégia és termékek fejlesztésével orvosolja.

        A hazai felnőtt lakosság 70%-át érintik a helytelen táplálkozással összefüggő betegségek. 65 éves kor felett az emberek alig néhány százaléka érzi jól magát. A nem megfelelő táplálkozási szokások jelentős mértékben közrejátszhatnak a gyulladásos megbetegedések, érelmeszesedés, 2-es típusú diabétesz, az Alzheimer-, valamint Parkinson-kór kialakulásában.

        „Az időskori energia- és tápanyagszükségletek különböznek a felnőttkoritól. 65 éves kor felett több folyadékot, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, halat, emellett kevesebb zsiradékot és sót kell fogyasztani. Ezen kívül célszerű például a kalcium, a D-vitamin, valamint a B12-vitamin pótlása.

        Hirdetés

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A rendszeres mozgás ebben az életkorban is változatlanul fontos. A gyakorlatban azonban a kor előrehaladtával csak nagyon ritkán változtatunk a már berögzült táplálkozási szokásokon és keressük meg a korunknak és állapotunknak megfelelő mozgásformát” – mondta Pauer István, ÉFOSZ főtanácsadó a projektben résztvevő egyetlen hazai szövetség képviselőjeként az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetség szakmai konferenciáján.

         A NU-AGE keretein belül jelenleg egy 1 évig tartó irányított táplálkozási kísérlet zajlik 1250 fő részvételével. A kísérletben egyrészről egy 625 fős európai 65 éven felüli idősekből álló kísérleti csoport vesz részt, akik egy számukra összeállított speciális étrendet folytatnak. Az irányított táplálkozás hatásainak hiteles mérése céljából vér, vizelet és egyéb mintákat vesznek a résztvevőktől a kísérleti év elején és végén. Az eredményeket végül összevetik egy szintén 625 idős emberből álló kontrol csoport vizsgálati eredményeivel, akik nem módosítottak a táplálkozási szokásaikon. A tanulságokat végül irányított termékfejlesztés keretein belül, a projektben résztvevő élelmiszeripari vállalatok segítségével ültetik át a gyakorlatba.

        A kutatás bemutatása az ÉFOSZ szakmai konferencián történt.

        (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége)

        Legutóbb frissült: 2015.05.12 12:05
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Prosztatagyulladás

        Prosztatagyulladás

        BOE - Kulcsár Flóra

        Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

        A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

        Ismerje fel az időskori vérszegénységet!

        Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképzőszervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát.

        Népegészségügyi felmérés indul szeptembertől

        Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében. Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet.

        Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

        Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

        5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

        Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásspecialista segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

        Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

        Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.