Népegészségügyi felmérés indul szeptembertől

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
megjelent: 2018.08.27.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében. Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet.

A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a népegészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára.

A korábbinál bővebb felmérés

A 2018. szeptember eleje és december közepe között zajló adatrögzítés alapján készülő, az OGYÉI által koordinált kutatás nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet nyújt majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról. Eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló felmérés Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálat eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását. A mostani, 2018-as kutatás azonban egy, a korábbinál bővebb, a népegészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: egyrészt a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is „rákérdez” majd.

A népegészségügyi felmérésben országszerte 149 településen, több ezer felnőttet keresnek majd fel az OGYÉI által megbízott cég − a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. – kérdezőbiztosai. A már említett témákban egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót: arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak. Ezt követően egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek.

A kutatás az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elnyert, EFOP 1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című projekt keretében zajlik.

A felmérésről a kutatócég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket

A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt kíván-e venni a vizsgálatban. Az OGYÉI levélben értesítette a felmérés céljáról a kijelölt települések jegyzőit, polgármestereit és a hatóságokat. A begyűjtött adatokat az OGYÉI a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásainak szigorú betartásával, név és cím nélkül, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben (összesített adatok alapján) publikál majd. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezúton is kéri a lakosság támogatását, a felmérésben résztvevők együttműködésükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hatékony népegészségügyi programok segítségével növekedhessen a magyarországi lakosok egészségben eltöltött éveinek száma és növekedhessen az élettartam.

(Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Chiamag - Érdemes fogyasztani?

A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Időskori táplálkozás

Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.