Kórházszövetség: az egészségügyi dolgozók elvándorlása veszélyeztetheti az ellátást

Szerző: MTI

Ha az uniós tendenciákhoz hasonlóan a magyar egészségügyi dolgozók elvándorlása folytatódik, akkor 2020-ra Magyarországon is száz ágyból csak 80-90-re juthat egészségügyi dolgozó - hangzott el a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) kongresszusának szakmai napján csütörtökön.

Egynapos sebészet

Emelkedő tendenciát mutat, ám a nyugat-európaitól még mindig messze elmarad hazánkban az egynapos sebészeti beavatkozások száma. Három év alatt több mint kétszeresére nőtt az ilyen jellegű kezelések aránya, de a nyugat-európai mutatókhoz és a hazai igényekhez képest is lemaradásban van. Egynapos sebészet: hatékony, de nem elég elterjedt.>>

A szövetség 26., siófoki kongresszusának második napjáról készített összefoglaló szerint szó volt egyebek mellett a sürgősségi ellátásról, a csecsemőhalálozás csökkentéséről, az egynapos sebészet helyzetéről is.

Mint írják, a következő időszak legfontosabb feladata a szükséges humán erőforrás és a működési költségek biztosítása az egységes, mindenki számára azonos eséllyel elérhető sürgősségi ellátás megteremtéséhez, amelyhez jelentős mértékben járultak hozzá a társadalmi infrastruktúra operatív programokkal végrehajtott sürgősségi fejlesztések.

A közlemény szerint a Magyar Kórházszövetség üdvözli a Vasgyúró gyermek-egészségügyi program létrejöttét, kiemelt figyelemmel a gyermekonkológiai, valamint a koraszülött- és újszülöttellátásra. Magyarországon a szülés körüli és a csecsemőhalálozás országos átlaga stabilan magasabb az uniós átlagnál, bár közelít hozzá, de az egyes régiók között akár kétszeres különbségek is vannak.

Észak- és Közép-Magyarországon évente 13 ezren szülnek, 1100 koraszülött jön világra, köztük kétszázötven 1500 gramm alatti csecsemő. Az MKSZ szerint a csecsemőhalálozás csökkentése érdekében megkerülhetetlen a várandósgondozás, a szülésvezetés és az újszülött-ellátási protokollok egységesítése, a területi különbségek csökkentése, és a személyi feltételek javítása.

Elhangzott, hogy idén júniustól egy új népegészségügyi program keretében megkezdődhet a várandós anyák között a kockázatos helyzetűek felmérése, ami lehetővé teszi, hogy időben kiszűrjék a veszélyeztetetteket.

A kongresszuson szó volt arról is, hogy az elvárásokkal szemben az elmúlt két évben nem nőtt az egynapos sebészeti beavatkozással ellátottak száma, ezért az MKSZ úgy véli, újra kell gondolni az egynapos ellátás elterjesztését, és anyagilag is ösztönözni kell az egynapos sebészetet mint sikeres ellátási formát.

A beszámoló szerint a szakmai napon elhangzott, hogy jövőre megvalósulhat a hazai betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind a szolgáltatók, mind a betegek számára. Ehhez kapcsolódóan a gyógyszervények felírása és kiváltása, valamint a beutalás is elektronikus úton történhet jövő évtől.

A gyógyturizmus témakörében arról beszéltek, hogy az állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatók nem tudnak gazdaságosan működni, ha kizárólag az egészségbiztosítási pénztár finanszírozására támaszkodnak, ezért számukra többletforrás lehet a gyógyturizmusból származó bevétel.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.