Csődközeli helyzetet okozhatnak a műhibaperek?

Szerző: MTI

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája - írta a Népszabadság hétfői számában.

Évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat.

A lap ismerteti az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján szereplő összesítést, amely szerint a 2001-2008 közötti időszakban a kártérítési perek listáját vezető négy kórház ellen átlagosan évente öt-tíz per indult. Leggyakrabban a szülészeti, sebészeti, traumatológiai, valamint az ortopédiai ellátások miatt kerülnek az intézmények bíróságok elé.

Szakértők szerint az orvosi műhibaperek akár 80 százaléka kommunikációs hibákra és/vagy az orvos kapcsolatteremtő készségének hiányára vezethető vissza. A betegek ugyanis az ellátás színvonalát nem szakmai, hanem szubjektív szempontok alapján ítélik meg, így az egészségügyi dolgozók kommunikációs gyakorlatának fejlesztése révén a panaszok jelentős része megelőzhető lenne.

Mindezzel egyetért Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki szerint a kártérítési perek ügye az ellátórendszer egyik „forró pontja”. Az elveszített perek kártérítési összege mind gyakrabban sodorja csődközeli helyzetbe a kórházakat, amelyeknek ugyan kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk, de miközben ma már akár tízmilliós kártérítési összeg sem ritka, a biztosítók általában csak ötmillió forintig vállalnak fizetési kötelezettséget.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Milliók egy hibáért? - Az...

A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.