• BNO-kód-rendszer: jó, ha utánanéz a kezelés előtt!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A BNO-kód-rendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. A kiadott leletre, beutalóra és zárójelentésre nem csak szövegesen, hanem kódolva is megadják a diagnózist. Az 5 jegyű kódból az első egy betű, a többi pedig számokból áll.

    A BNO-kód ismeretében az adott betegségcsoportot tudják megkeresni, de azt is megnézhetik, hogy egy betegség vagy diagnózis neve milyen kód alatt szerepel. Az M jelzésűbe a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei tartoznak.

    Hirdetés

    József többször járt Mátraderecskén, ahol Mofetta-kezelést vett igénybe, a beutalóján lévő BNO-kód (M2510) azonban nem szerepelt a recepciós számítógépén található listán, így teljes árat kellett fizetnie - írja az olvasó.

    Rendelet szabályozza

    Megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztályát, ahol a következő választ kaptuk. A szakminiszter rendelete alapján írható fel a szén-dioxid gyógygázfürdő kezelés, ez a rendelet szabályozza az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások feltételeit (5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet).

    A szén-dioxid gyógygázfürdő javallatai:

    • végtagok krónikus obliteratív verőérbetegségei
    • diabéteszes angioneuropátia
    • poszttrombotikus szindróma
    • Buerger-kór, Raynaud-szindróma
    • progresszív szisztémás szklerózis
    • enyhén gyógyuló lábszárfekély
    • oszteopéniás állapotok

    A levélben említett M2510-es (egyéb ízületi rendellenesség, ízületi sipoly) BNO-kód nem felel meg a fenti diagnózisok egyikének sem. Amennyiben a szolgáltató vényt vált be, orvosszakmai szempontból nem kell megvizsgálnia a rendelést, pusztán az alaki kellékek ellenőrzését végzi. A panaszos leveléből sajnos nem egyértelmű, hogy a BNO-kód a vényen vagy a beutalón szerepelt-e, ezért részletesebb információt nem tudott adni az OEP.

    A szakorvos kompetenciája

    BNO-kereső

    Itt megnézheti a kódokat!

    A Mofetta-kezeléseket végző mátraderecskei szervezet honlapján is találtunk hasznos információkat. Kiderült, hogy csak szakorvos írhatja fel a kezeléseket receptre, amelyhez 2 példányos kezelőlapot is ad, ezen található az említett BNO-kód is. Rendelésre a következő szakképesítések legalább egyikével rendelkező szakorvos kompetens: kardiológia, érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), fizikális medicina és rehabilitáció, fizioterápia, ortopédia, traumatológia, angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely, belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

    Azt is megtudtuk, hogy egyszeri alkalommal lehetőség nyílik a szén-dioxid gyógygázfürdő kipróbálására, amelyhez nem szükségesek orvosi leletek.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2012.09.25 10:05, Megjelenés: 2012.09.25 10:05
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

    COVID-19-vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést Magyarországon

    A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19-fertőzést diagnosztizáltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.