BNO-kód-rendszer: jó, ha utánanéz a kezelés előtt!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A BNO-kód-rendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. A kiadott leletre, beutalóra és zárójelentésre nem csak szövegesen, hanem kódolva is megadják a diagnózist. Az 5 jegyű kódból az első egy betű, a többi pedig számokból áll.

A BNO-kód ismeretében az adott betegségcsoportot tudják megkeresni, de azt is megnézhetik, hogy egy betegség vagy diagnózis neve milyen kód alatt szerepel. Az M jelzésűbe a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei tartoznak.

József többször járt Mátraderecskén, ahol mofetta-kezelést vett igénybe, a beutalóján lévő BNO-kód (M2510) azonban nem szerepelt a recepciós számítógépén található listán, így teljes árat kellett fizetnie - írja az olvasó.

Rendelet szabályozza

Megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztályát, ahol a következő választ kaptuk. A szakminiszter rendelete alapján írható fel a szén-dioxid gyógygázfürdő kezelés, ez a rendelet szabályozza az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások feltételeit (5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet).

A szén-dioxid gyógygázfürdő javallatai:

  • végtagok krónikus obliteratív verőérbetegségei
  • diabéteszes angioneuropátia
  • poszttrombotikus szindróma
  • Buerger-kór, Raynaud-szindróma
  • progresszív szisztémás szklerózis
  • enyhén gyógyuló lábszárfekély
  • oszteopéniás állapotok

A levélben említett M2510-es (egyéb ízületi rendellenesség, ízületi sipoly) BNO-kód nem felel meg a fenti diagnózisok egyikének sem. Amennyiben a szolgáltató vényt vált be, orvosszakmai szempontból nem kell megvizsgálnia a rendelést, pusztán az alaki kellékek ellenőrzését végzi. A panaszos leveléből sajnos nem egyértelmű, hogy a BNO-kód a vényen vagy a beutalón szerepelt-e, ezért részletesebb információt nem tudott adni az OEP.

A szakorvos kompetenciája

A Mofetta-kezeléseket végző mátraderecskei szervezet honlapján is találtunk hasznos információkat. Kiderült, hogy csak szakorvos írhatja fel a kezeléseket receptre, amelyhez 2 példányos kezelőlapot is ad, ezen található az említett BNO-kód is. Rendelésre a következő szakképesítések legalább egyikével rendelkező szakorvos kompetens: kardiológia, érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), fizikális medicina és rehabilitáció, fizioterápia, ortopédia, traumatológia, angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely, belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

Azt is megtudtuk, hogy egyszeri alkalommal lehetőség nyílik a szén-dioxid gyógygázfürdő kipróbálására, amelyhez nem szükségesek orvosi leletek.

BNO-kereső

Itt megnézheti a kódokat!

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.