A Buerger-kór tünetei, okai és kezelése

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A Buerger-kór, más néven trombangitisz obliteráns a végtagok kis és közepes ereinek gyulladásával és súlyos esetben elzáródásával járó ritka betegség, főként fiatalabb dohányzó férfiakat érint, de dohányzó nők között is előfordulhat.

A Buerger-kór hátterében nem a klasszikus érelmeszesedés áll. Pontos oka nem ismert, kialakulásában több tényező játszik szerepet. A betegek legnagyobb része dohányzik vagy korábban dohányzott, de immunológiai folyamatok, genetikai faktorok és véralvadási rendellenesség együttes hatásai is hozzájárulhatnak az érfal szakaszos károsodásához, elzáródásához.

Elsősorban a végtagok kisebb erei érintettek, gyakran az ujjakon kezdődik a vérellátási zavar. Ez fájdalommal, sebek kialakulásával jár. A végtagi nagyerek nem betegek, a szívben nem kimutatható vérrögkeletkezési forrás.

A Buerger-kór tünetei

Eleinte, leggyakrabban gyalogláskor, átmeneti fájdalmat érez a beteg a lábfejben, amely pihenésre szűnik. Ritkábban a felső végtagok érintettek, fizikai tevékenység hatására a kézujjak is fájdalmassá válhatnak. Gyakran kíséri ezt a tünetet vándorló felületes visszérgyulladás, mélyvénás trombózis nélkül. Az ujjakon bőrpír, sápadtság egyaránt kialakulhat, súlyosabb vérellátási zavar esetén hólyag, majd nagyon fájdalmas fekély jöhet létre. Ha a vérellátás nem állítható helyre, akkor amputációra is sor kerülhet.

Kivizsgálás

Angiológiai vizsgálat során felmerülhet a Buerger-kór gyanúja. Érfestés elvégzése esetén jellegzetes kép látható, simafalú artériás szakaszok között éles határú elzáródás figyelhető meg a végágak irányába. Az erek lefutása is gyakran eltér a szabályostól. Szövettani vizsgálat esetén az érfalak szerkezete jellegzetes eltéréseket mutat.

Élet a betegséggel

Amennyiben a diagnózis időpontjában a páciens nem hagyja abba a dohányzást, nagy esélye van arra, hogy a vérellátási zavar súlyossága eléri azt a mértéket, amely miatt amputációra lesz szükség. A dohányzás a közvetlen érszűkítő hatáson túl a vér alvadási tulajdonságainak befolyásolásával is súlyosbítja a betegég lefolyását. Ha sikerül a dohányzást abbahagyni, nagy valószínűséggel nem alakul ki a legsúlyosabb állapot.

Buerger-kór esetén rendkívül fontos a rendszeres mérsékelt fizikai aktivitás – például napi fél óra séta vagy kerékpározás – az erek állapotának megőrzéséhez. Az érintett bőrterület tisztán tartása, gondos ápolása segíthet megakadályozni a nem gyógyuló sebek kialakulását. Lehetőség szerint a passzív dohányzást is kerülni kell.

Kezelési lehetőségek

Speciális gyógyszerek – értágító, illetve véráramlást segítő hatással – csökkenthetik a tüneteket, lassítják a kórlefolyást. Az érszűkletet szabályozó idegszálak átvágásával (szimpatektómia) gyakran javítható a végtag vérellátása. Érműtétre csak ritkán kerül sor, mivel általában elég kis átmérőjűek a beteg erek.

Tovább A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei

Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.