A hőségben fokozottan kell ügyelni a gyógyszerek tárolására!

MTI
megjelent:

A gyógyszerek tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy melegben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel.

Tartsuk be a csomagoláson lévő előírásokat!

Kiemelték, hogy a gyógyszerek csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tárolják.

Azokat a készítményeket, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint kell tárolni. Vannak viszont olyan gyógyszerek is, amelyek hűvös helyen, 5-15 Celsius-fokon, vagy hűtőszekrényben, 2-8 fokon történő tárolást igényelnek. Ezen felül a gyógyszerek egy részét a fénytől védve szükséges tárolni.

Az ÁNTSZ kitért arra, hogy bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására az adott bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel, ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és védőruházatot hordani.

Azoknak, akik külföldi utazást terveznek, az ÁNTSZ azt ajánlja, érdeklődjenek a kezelőorvosuknál arról, hogy folyamatosan szedett gyógyszereiket milyen feltételek mellett vihetik az adott országba.

Kerüljük a tűző napot, pótoljuk a folyadékot!

A nagy melegben a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.

A gyógyszerszedés szabályai

Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és várható haszon arányát, ennek megfelelően írja fel az orvosságot. Mint minden, a szervezetbe való külső beavatkozás, a gyógyszerszedés is rejt magában veszélyeket (mellékhatások, allergiás reakciók), ám ha a gyógyulás megkívánja, a legkisebb hatásos adagban alkalmazva ezek a veszélyek csökkenthetők. A gyógyszerszedés szabályai>>

(MTI)

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - K. J., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.