• Élet egy osztrák pincében

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az osztrák Jozef Fritzl 24 évig egy ablaktalan pincében tartotta foglyul saját lányát, és a vérfertőzés útján született további 7 gyermekét. A tartós elzárás pszichikai és fizikai károsodáshoz is vezethet - derült ki az amerikai Slate magazinban közzé tett tanulmányból.

    A lányától született hét gyermek egyike meghalt (ezért a gyilkosság gyanúja), hármat a nagymama nevelt a pince fölötti lakásban, míg másik három egész eddigi életét egy ablaktalan, mindössze 60 négyzetméteres pincében töltötte. Az amerikai Slate magazin arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon ezek a körülmények mennyire veszélyeztetik az egészséget?

    Hirdetés

    A D-vitamin hiánya


    D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a kalcium nem képes beépülni. Ennek következtében a csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél gyenge fogazat és csontozat, súlyosabb esetben pedig angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. Tudjon meg még többet a D-vitaminról!

    Természetesen veszélyeztetik, de nem annyira, mint gondolnánk. Orvosi szemszögből az egyetlen jelentős probléma a természetes fény hiánya. Mindez D-vitaminhiányt, angolkórt, osteoporosist (csontritkulást) és más csontbetegségeket kialakulásának kockázatát jelentheti.

    A D-vitaminhiány más krónikus betegségeket is okozhat, ilyen például a magas vérnyomás. Csukamájolaj naponkénti fogyasztása nélkül nagyon nehéz a szükséges mennyiségű D-vitamint csak természetes étrenddel a szervezetbe juttatni. Persze különböző étrend-kiegészítőkkel ez is megoldható.

    A szűk lakótér másik egészségkárosító tényezője a mozgáslehetőség hiánya. Hatvan négyzetméter nem nyújt elegendő mozgásteret a különböző szív-és érrendszeri működést javító testgyakorlatokhoz. Ha a pincelakók nem tornáztak rendszeresen, mindannyiuknál nagy a kockázata a különféle szívbetegségeknek és a túlsúlyosságnak.

    Részlet a pince-lakásból
    Részlet a pince-lakásból

    Bár a friss levegő nem számít alapkövetelménynek egészségtani szempontból, a rosszul szellőztetett helyiségben való élet számos egyéb problémát okoz. A nedvesség elősegíti a penész kialakulását, ami különféle allergiákhoz és asztmás rohamokhoz vezethet.

    Ha valaki megbetegszik, a többiekre nézve veszélyforrás lehet ugyanazt a levegőt belélegezni. Noha a pincében fogva tartott család tagjai sosem érintkezhettek a külvilággal, mégis ki voltak téve a különböző baktériumok támadásának, hiszen azok Fritzl által bármikor bekerülhettek életterükbe.

    Azok a tudományos vizsgálatok, melyek a hosszú idejű bebörtönzés pszichológiai hatásait vizsgálják, ebben az esetben nem helytállóak, mivel a börtönlalkók mozgástere lényegesen nagyobb, mint amennyit Fritzl engedélyezett.

    Lány a pincében 

    Egy másik elhíresült, hasonló osztrák ügy Natascha Kampusch esete, akit 10 éves korától tartott fogva elrablója, szintén egy ablaktalan pincében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ám ő szerencsésebb volt abból a szempontból, hogy az első pár hónap után bejárást kapott a házba, és időnként a kertbe is kimehetett, noha az éjszakáit mindig az ablaktalan helyiségben kellett töltenie.

    Talán ennek köszönhető, hogy 2006-os szabadulásakor, annak ellenére, hogy túl vékony volt és alacsony maradt, mégis jó egészségi állapotban volt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült: 2008.05.07 13:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Vérnyomáscsökkentők: az ACE-gátlók működése és hatásai

    Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzinkonvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik.

    Miért mér magasabb vérnyomásértéket az orvos?

    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája válaszol a kérdésre és elmondja, mit lehet tenni a fehér-köpeny szindróma esetén és a korrekt mérésért.

    D-vitaminhiány - nagyobb esély a szívbetegségekre

    Azoknál a kamaszoknál, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, sokkal könnyebben alakul ki szívbetegség, cukorbaj, magas vérnyomás, állapították meg amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.