Élet egy osztrák pincében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az osztrák Jozef Fritzl 24 évig egy ablaktalan pincében tartotta foglyul saját lányát, és a vérfertőzés útján született további 7 gyermekét. A tartós elzárás pszichikai és fizikai károsodáshoz is vezethet - derült ki az amerikai Slate magazinban közzé tett tanulmányból.

A lányától született hét gyermek egyike meghalt (ezért a gyilkosság gyanúja), hármat a nagymama nevelt a pince fölötti lakásban, míg másik három egész eddigi életét egy ablaktalan, mindössze 60 négyzetméteres pincében töltötte. Az amerikai Slate magazin arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon ezek a körülmények mennyire veszélyeztetik az egészséget?

A D-vitamin hiánya

D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a kalcium nem képes beépülni. Ennek következtében a csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél gyenge fogazat és csontozat, súlyosabb esetben pedig angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. Tudjon meg még többet a D-vitaminról!

Természetesen veszélyeztetik, de nem annyira, mint gondolnánk. Orvosi szemszögből az egyetlen jelentős probléma a természetes fény hiánya. Mindez D-vitaminhiányt, angolkórt, osteoporosist (csontritkulást) és más csontbetegségeket kialakulásának kockázatát jelentheti.

A D-vitaminhiány más krónikus betegségeket is okozhat, ilyen például a magas vérnyomás. Csukamájolaj naponkénti fogyasztása nélkül nagyon nehéz a szükséges mennyiségű D-vitamint csak természetes étrenddel a szervezetbe juttatni. Persze különböző étrend-kiegészítőkkel ez is megoldható.

A szűk lakótér másik egészségkárosító tényezője a mozgáslehetőség hiánya. Hatvan négyzetméter nem nyújt elegendő mozgásteret a különböző szív-és érrendszeri működést javító testgyakorlatokhoz. Ha a pincelakók nem tornáztak rendszeresen, mindannyiuknál nagy a kockázata a különféle szívbetegségeknek és a túlsúlyosságnak.

Részlet a pince-lakásból
Részlet a pince-lakásból

Bár a friss levegő nem számít alapkövetelménynek egészségtani szempontból, a rosszul szellőztetett helyiségben való élet számos egyéb problémát okoz. A nedvesség elősegíti a penész kialakulását, ami különféle allergiákhoz és asztmás rohamokhoz vezethet.

Ha valaki megbetegszik, a többiekre nézve veszélyforrás lehet ugyanazt a levegőt belélegezni. Noha a pincében fogva tartott család tagjai sosem érintkezhettek a külvilággal, mégis ki voltak téve a különböző baktériumok támadásának, hiszen azok Fritzl által bármikor bekerülhettek életterükbe.

Azok a tudományos vizsgálatok, melyek a hosszú idejű bebörtönzés pszichológiai hatásait vizsgálják, ebben az esetben nem helytállóak, mivel a börtönlalkók mozgástere lényegesen nagyobb, mint amennyit Fritzl engedélyezett.

Lány a pincében

Egy másik elhíresült, hasonló osztrák ügy Natascha Kampusch esete, akit 10 éves korától tartott fogva elrablója, szintén egy ablaktalan pincében.

Ám ő szerencsésebb volt abból a szempontból, hogy az első pár hónap után bejárást kapott a házba, és időnként a kertbe is kimehetett, noha az éjszakáit mindig az ablaktalan helyiségben kellett töltenie.

Talán ennek köszönhető, hogy 2006-os szabadulásakor, annak ellenére, hogy túl vékony volt és alacsony maradt, mégis jó egészségi állapotban volt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.