• Élet egy osztrák pincében

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az osztrák Jozef Fritzl 24 évig egy ablaktalan pincében tartotta foglyul saját lányát, és a vérfertőzés útján született további 7 gyermekét. A tartós elzárás pszichikai és fizikai károsodáshoz is vezethet - derült ki az amerikai Slate magazinban közzé tett tanulmányból.

    A lányától született hét gyermek egyike meghalt (ezért a gyilkosság gyanúja), hármat a nagymama nevelt a pince fölötti lakásban, míg másik három egész eddigi életét egy ablaktalan, mindössze 60 négyzetméteres pincében töltötte. Az amerikai Slate magazin arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon ezek a körülmények mennyire veszélyeztetik az egészséget?

    Hirdetés

    A D-vitamin hiánya


    D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a kalcium nem képes beépülni. Ennek következtében a csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél gyenge fogazat és csontozat, súlyosabb esetben pedig angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. Tudjon meg még többet a D-vitaminról!

    Természetesen veszélyeztetik, de nem annyira, mint gondolnánk. Orvosi szemszögből az egyetlen jelentős probléma a természetes fény hiánya. Mindez D-vitaminhiányt, angolkórt, osteoporosist (csontritkulást) és más csontbetegségeket kialakulásának kockázatát jelentheti.

    A D-vitaminhiány más krónikus betegségeket is okozhat, ilyen például a magas vérnyomás. Csukamájolaj naponkénti fogyasztása nélkül nagyon nehéz a szükséges mennyiségű D-vitamint csak természetes étrenddel a szervezetbe juttatni. Persze különböző étrend-kiegészítőkkel ez is megoldható.

    A szűk lakótér másik egészségkárosító tényezője a mozgáslehetőség hiánya. Hatvan négyzetméter nem nyújt elegendő mozgásteret a különböző szív-és érrendszeri működést javító testgyakorlatokhoz. Ha a pincelakók nem tornáztak rendszeresen, mindannyiuknál nagy a kockázata a különféle szívbetegségeknek és a túlsúlyosságnak.

    Részlet a pince-lakásból
    Részlet a pince-lakásból

    Bár a friss levegő nem számít alapkövetelménynek egészségtani szempontból, a rosszul szellőztetett helyiségben való élet számos egyéb problémát okoz. A nedvesség elősegíti a penész kialakulását, ami különféle allergiákhoz és asztmás rohamokhoz vezethet.

    Ha valaki megbetegszik, a többiekre nézve veszélyforrás lehet ugyanazt a levegőt belélegezni. Noha a pincében fogva tartott család tagjai sosem érintkezhettek a külvilággal, mégis ki voltak téve a különböző baktériumok támadásának, hiszen azok Fritzl által bármikor bekerülhettek életterükbe.

    Azok a tudományos vizsgálatok, melyek a hosszú idejű bebörtönzés pszichológiai hatásait vizsgálják, ebben az esetben nem helytállóak, mivel a börtönlalkók mozgástere lényegesen nagyobb, mint amennyit Fritzl engedélyezett.

    Lány a pincében 

    Egy másik elhíresült, hasonló osztrák ügy Natascha Kampusch esete, akit 10 éves korától tartott fogva elrablója, szintén egy ablaktalan pincében.

    Ám ő szerencsésebb volt abból a szempontból, hogy az első pár hónap után bejárást kapott a házba, és időnként a kertbe is kimehetett, noha az éjszakáit mindig az ablaktalan helyiségben kellett töltenie.

    Talán ennek köszönhető, hogy 2006-os szabadulásakor, annak ellenére, hogy túl vékony volt és alacsony maradt, mégis jó egészségi állapotban volt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Módosítva: 2008.05.07 13:07, Megjelenés: 2008.05.07 13:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.

    A nemzet háziorvosa pályázat számokban

    Szeptember 14-ig - a pályázat első szakaszában - 314 ajánlás érkezett, ebből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb hazai és 10 határon túli háziorvosát. Rájuk lehetett szavazni a második szakaszban szeptember 22. és október 5. között. Október 5-én éjfélkor lezárták a szavazást. 121 446 szavazatot összesítettek a tavalyi 46 407 vokshoz képest.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.