Uniós egészségügyi tanácskozás Budapesten

Szerző: MTI

Az egészségügyi rendszerek egyenlőtlenségének csökkentése, a nővérek életpályamodelljének kiépítése, valamint a tudatos antibiotikum-használat kialakítása.

Ezek a témák szerepeltek azon a kétnapos tanácskozáson, amelyet az uniós tagországok tiszti főorvosai, főnővérei és antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó szakemberei részvételével tartottak Budapesten - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-t.

A hétfői és keddi konferencián a három szakmacsoport képviselői mellett az Európai Bizottság, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, valamint az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetői, szakértői is részt vettek - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tiszti főorvosok tapasztalatot cseréltek országaiknak az egészségügyi folyamatokat és szervezetrendszereket érintő változásairól. Megvitatták az országos szűrési programok tapasztalatait, valamint a népegészségüggyel kapcsolatos aktuális egészségügyi, egészségpolitikai kihívásokat. Áttekintették a szezonális influenzával kapcsolatos tapasztalatokat is.

Nővérképzés, gyermekkori védőoltások, antibiotikum-rezisztancia

A főnővérek a nővérek képzésével, továbbképzésével foglalkoztak. Az ápolói szakma elismertségének javítására, valamint a képzett nővérek pályán maradásának és otthon maradásának segítéséért tárgyaltak az életpályamodellek kiépítéséről és fejlesztéséről is.

A tiszti főorvosok és főnővérek közös szekcióülésén egyeztettek a hónap elején szintén Budapesten megrendezett, a gyermekkori védőoltásokkal foglalkozó szakértői konferencia tagállami következtetéseiről. Szó volt arról, hogy a tagországok milyen stratégiákkal, intézkedésekkel járulhatnak hozzá a gyermekkori védőoltásokkal való lefedettség növeléséhez Európában.

Az antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó szakemberek ülésén ismertették az antibiotikumok körültekintő alkalmazását népszerűsítő európai antibiotikum nap 2011-es programját.

A három szakmacsoport együttes ülésén az egyre aggasztóbb méretű antibiotikum-rezisztenciával foglalkoztak. A résztvevők megvitatták, milyen együttműködésre, intézkedésekre van szükség az antibiotikum-rezisztencia terjedésének kezeléséhez, illetve megakadályozásához - olvasható a közleményben.

Fertőző betegségek és antibiotikumok

A penicillin feltalálását követően addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Veszedelmes viszonyok: A baktériumok...

A londoni Imperial College által végzett kutatások szerint néhány, betegséget okozó baktérium rezisztenssé válik az antibiotikumokra sajátos...

Napjaink veszélye - az...

Az antibiotikumok létjogosultsága a modern orvostudományban kétségbevonhatatlan. Számos életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani velük...

Ellenálló baktériumok:...

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.