Megállapították, miként válnak rezisztenssé a baktériumok az antibiotikumokra

Szerző: MTI

Amerikai kutatók felfedték, hogyan szereznek a baktériumok ellenálló képességet egy sor antibiotikummal szemben. Blokkolva ezt a mechanizmust a meglévő antibiotikumok hatásosabban vehetik fel a harcot a veszélyes fertőzésekkel.

A New York-i Egyetem kutatói csütörtökön a Science tudományos magazinban közölték: a baktériumok bizonyos nitrogén-oxidot termelő enzimeket állítanak elő, hogy képesek legyenek ellenállni az antibiotikumoknak.

Azok a szerek, amelyek gátolják ezeket az enzimeket, hatékonyabbá tehetik az antibiotikumokat, és akár az életveszéllyel fenyegető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium is újra megadja magát.

Újra hatékonyak lehetnek a régi antibiotikumok

"Új gyógyszerek kifejlesztése, amelyekkel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, például az MRSA ellen is fel lehet lépni, jelentős költséggel és biztonsági problémákkal járó hatalmas akadályfutás" - mondta Evgeny Nudler, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa.

A kutató szerint felfedezésük rövidre zárhatja a probléma megoldását, mert nem szükséges újabb és újabb antibiotikumokat kifejleszteni, ha a már meglévő szerek újra hatékonyak lehetnek a baktériumokkal szemben.

Nudler csoportja megállapította, hogy sok antibiotikum az oxidatív stressz segítségével öli meg a baktériumokat, ilyenkor reaktív oxigéngyökök (töltéssel bíró részecskék) termelődnek. "Az antibiotikum rákényszeríti a baktériumot, hogy sok szabadgyököt termeljen. Ez károsítja a DNS-ét, amit a baktérium nem él túl, végül elpusztul - magyarázta a folyamatot a kutató. - Úgy találtuk, hogy a nitrogén-oxid megvédheti a baktériumot az oxidatív stressztől".

A baktériumok tehát azért termelnek nitrogén-oxidot, hogy ellenállhassanak az antibiotikumoknak.

Nudler elmondta, hogy sok cég tesztel különféle, a nitrogén-oxid szintjét csökkentő vegyületet, hogy ezek a későbbiekben gyulladásgátló szerként kerülhessenek alkalmazásra. Úgy véli, egy ilyen vegyület csökkentheti a baktériumok által termelt nitrogén-oxid mennyiségét is, csökkentve egyúttal képességüket, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Antibiotikumok mellékhatásai

Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt évszázadban, azonban mint minden gyógyszernek...

A Crohn-betegség kezelése - Mi a...

A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés...

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a...

Nem véd a megfázástól! -...

A legtöbb ember – tévesen - úgy véli, hogy a köhögés és megfázás antibiotikumokkal gyógyítható a leghatásosabban. A valóság pedig az, hogy az...

Az antibiotikumok nem csak jótékony...

Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is...

Antibiotikum vírus ellen - A...

Az antibiotikumok a baktériumok által okozott megbetegedések gyógyítására alkalmazható készítmények. Bár a vírusok és baktériumok mikroszkopikus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.