Veszedelmes viszonyok: A baktériumok "nemi élete" okozza az antibiotikumrezisztenciát

Szerző: WEBBeteg - B. M., fordító, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A londoni Imperial College által végzett kutatások szerint néhány, betegséget okozó baktérium rezisztenssé válik az antibiotikumokra sajátos szaporodásuk következtében. A tanulmány segít abban, hogy a kutatók megértsék a folyamatot, mely a fertőző betegségek eredményes kezelhetőségének fenntartásában kulcsfontosságú lenne.

A tanulmány a pneumococcus baktériumokkal (Streptococcus pneumoniae) foglalkozik, melyek olyan betegségeket okoznak, mint tüdőgyulladás és baktérium okozta agyhártyagyulladás.

Ezt olvasta már? Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

A pneumococcos-fertőzések a világon évente körülbelül egymillió halálesetet okoznak, ráadásul e baktériumok egyre több antibiotikumra válnak rezisztenssé, és ez nagymértékben megnehezíti a kezelést.

A tanulmány kutatói szerint a rezisztencia annak tudható be, hogy a pneumococcus baktériumok időnként más baktériumok DNS-ét/génjeit/génjét szerzik meg (transzformáció, illetve konjugáció) vagy bakteriofág vírusok illesztik be a baktérium kromoszómájába idegen baktériumok DNS-ét, génjeit (transzdukció).

A baktériumok sajátos "nemi élete"

Dr. William Hanage, a londoni Imperial College tanulmányának vezető szerzője így nyilatkozott: „A baktériumoknak sajátos "nemi életük" van. Amikor egy emberi párnak gyermeke fogan, a szülők génjei rekombinálódva (keveredve) lesznek meg a gyermek DNS-ében. A baktériumok fajtársaik vagy más baktériumfajok DNS-ét szerzik meg. A kutatásunk azt mutatja, hogy azok a baktériumok, amelyek így viselkednek, nagyobb valószínűséggel rezisztenssé válnak az antibiotikumokra, hogy védjék magukat a gyógyszerekkel szemben.”

A baktériumok alapvetően ivartalanul szaporodnak, ami azt jelenti, hogy kettéosztódnak, kettéhasadnak, e folyamat eredményeként két teljesen megegyező utódsejt (leánysejt) keletkezik.

Néha azonban más, azonos fajba tartozó baktériumok, vagy más baktériumfajok DNS-ét (vagy bizonyos génjeit) szerzik meg, vagy kicserélik egymás közt, vagy bakteriofág vírusok illesztik be génállományukba. Ezt a folyamatot horizontális géntranszfernek nevezzük, és az azonos fajba tartozó baktériumok között a leggyakoribb. Néha azonban más baktériumfajokkal is történhet rekombináció, ami azt jelenti, hogy az utódsejtek a másik fajú baktérium génjeit is tartalmazzák. Bizonyos gének, illetve génkombinációk pedig ellenállóbbá tehetik a baktériumokat.

Dr. William Hanage azt is elmondta: „Az antibiotikumrezisztencia egyre nagyobb problémát jelent, különösen a veszélyes pneumococcus-fertőzések miatt. Az új kutatásunk segít annak megértésében, hogyan védekeznek a baktériumok az antibiotikumok ellen. Reméljük, ezt az ismeretet fel tudjuk használni az új típusú antibiotikumrezisztencia megjelenésének korlátozására.”

A megoldás kulcsa

A kutatók 1930 különböző Streptococcus pneumoniae baktériumot és három rokonfajt - S. mitis, S. pseudopneumoniae és S. orali – vizsgáltak a multilokusz szekvencia tipizálás (MLST) módszerrel, s felfedezték a baktériumok DNS-ének más, azonos fajú baktériumok, vagy akár rokon fajok DNS-ével történő keveredését.

A kutatók ezt követően összehasonlították az eredményeket a penicillin-, eritromicin-, tetraciklin-, klóramfenikol- és cefotaximrezisztencia vizsgálatának eredményeivel. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a baktériumok, amelyek más baktériumok DNS-ével keverik a sajátjukat, nagyobb valószínűséggel válnak rezisztenssé az antibiotikumokra, a génkicserélődés és az antibiotikumrezisztencia közötti kapcsolat miatt.

A kutatást a Királyi Természettudományos Akadémia, a BBSRC ösztöndíj és a Finn Akadémia ösztöndíja finanszírozta.

Tovább Napjaink veszélye - Az antibiotikumrezisztencia

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., fordító
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A COVID-19 elleni védőoltás eseti...

A CDC szakmai összefoglalója alapján eligazító felsorolást állítottunk össze a legfőbb tudnivalókról, hogy mikor kinek igen, mikor kinek nem lehet...

Koronavírus - megjöttek a hétvégi...

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 024 568 fő, közülük 5 794 499 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió...

Óvatosan az antibiotikumokkal!

A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a...

Napjaink veszélye - az...

Az antibiotikumok létjogosultsága a modern orvostudományban kétségbevonhatatlan. Számos életveszélyes fertőzést lehet gyógyítani velük...

Ellenálló baktériumok:...

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.