Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása mindannyiunk felelőssége

MTI
megjelent:

Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindnyájunk közös felelőssége, ami ágazatok közötti összefogást kíván - mondta az országos tisztifőorvos az európai antibiotikum nap és a november 18-24-én tartandó antibiotikum világhét kapcsán rendezett online tudományos ülésen pénteken.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-hez eljuttatott közleményében idézi Müller Cecíliát, aki kiemelte: az Európai Unióban egyre nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok aránya, így az antibiotikumrezisztencia komoly népegészségügyi fenyegetést jelent.

Becslések szerint az EU-ban, Izlandon és Norvégiában évente több mint 35 ezer ember hal meg antibiotikumrezisztencia következtében - mondta.

A közlés szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának képviseletében Szigeti Szabolcs a WHO által életre hívott antibiotikum világhét idei fókuszát ismertette.

Elmondta: az "Egy egészség" megközelítés lényege, hogy az antibiotikum hatékonyságának megőrzésében mindegyik szakterületnek felelőssége és szerepe van, ezért elengedhetetlen a közös munka, az együttműködés az ágazati szereplők között. Az előkészítés véglegesítéséhez és a végrehajtás támogatásához kiváló alapot teremt a héten aláírt kétéves szakmai együttműködési megállapodás a Belügyminisztérium és a WHO között.

A tudományos ülésen előadások hangzottak el az antibiotikumrezisztens baktériumok és a koronavírus-járvány összefüggéseiről, arról, hogyan alakult az utóbbi években az antibiotikumfelhasználás. Ismertették továbbá, milyen gyakorlati problémákkal szembesülnek a kórházhigiénikusok, és milyen lehetőségek vannak az antibiotikumrezisztens baktériumok terjedésének visszaszorítására.

Ezenkívül előadás hangzott el arról, hogy mennyire elterjedtek Magyarország ivóvízbázisaiban az antibiotikumrezisztens kórokozók, és milyen intézkedéseket hoznak az állategészségügyben az antibiotikumrezisztencia visszaszorítása érdekében.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Pék Tamás, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.