Dohányzó nők és férfiak - Tanulmány

Medipress
megjelent:

A dohányzás, és a dohányfüst belélegzése a 80-as évek közepe óta 15 százalékkal esett vissza a francia férfiak körében, a nők között viszont ezzel ellentétben emelkedett. Ennek eredményeképpen az Egészségügyi Világszervezet francia MONICA (a szívbetegségek trendje és meghatározói) központja szerint a divergens dohányzási szokások előrevetítik a halálozási ráták változását is.

Becslések szerint a férfiaknál 10-15 százalékkal kevesebben halnak majd meg szívbetegségben, a nőknél viszont 0,1-3,6 százalékkal többen. A francia dohányzási szokások áttekintése után a vizsgálatot végzők így nyilatkoztak: „A férfiak közül sokan éltek e káros szenvedéllyel az elmúlt 60 évben, de ez az arány mára csökkent. A nők csak nemrég kezdtek nagyobb számban füstölésbe”.

Az eredmények, melyek a European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation decemberi számában jelentek meg, a középkorú felnőttek kikérdezéséből születtek (35-64 év közöttiek), Franciaország 3 különböző földrajzi egységéből: a Lille városi közösségből, a keleti Bas-Rhinből és a déli Haute-Garonne-ból.

Hogyan alakultak a dohányzási szokások?

Három időintervallumban végezték a vizsgálatot: 1985-87, 1995-97 és 2005-2007 között, több mint 10 000 ember bevonásával. Mindegyiküket kikérdezték az aktuális és korábbi dohányfogyasztásukról, és hogy mennyit szívtak egy nap, hányszor és hány éves korban próbáltak meg leszokni, szívták-e mások füstjét. A kutatók megjegyezték, hogy a nőknél a dohányzás mértékének növekedése főleg a 90-es évek közepén végzett felmérésből derült ki, különösen a 35-54 éves korcsoportban.

A fiatalabbaknál a 90-es évek közepe és a 2000-es évek közepe között a dohányzás mértéke kissé visszaesett. Amikor az adatokat bevitték a kockázat-előrejelző modellbe, a becsült szívbetegségből eredő halálozás kb. 10 százalékkal volt alacsonyabb a 35-54, és 15 százalékkal az 55-64 éves férfiak körében. A nőknél azonban 4,9 százalékot emelkedett.

Dr. Jean Dallongeville, a Lille-i INSERM Pasztőr Intézet munkatársa az alábbiakat fűzte az eredményekhez: „A férfiak csökkentették a dohányzás mértékét, ami egybevág a szívbetegségek számának visszaesésével. Ezzel ellentétben a nők többet füstölnek, ami a betegségek emelkedését eredményezte. A legutóbbi felmérés szerint 2005-2007-ben a 35-44 éves férfiak harmada, a nők negyede ismerte el, hogy dohányzik, de nem emelkedett azok száma, akik le szeretnének szokni. „Hogy a szívbetegségek kockázati tényezői tovább csökkenjenek, nyomást kell gyakorolni a dohányzásellenes kezdeményezésekre.” – mondta Dr. Dallongeville.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.