• Gyógyszereknek ellenálló baktérium terjed

    Szerző: MTI

    Egyre nagyobb számban fertőz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket - közölték kedden kutatók.

    Az Európa-szerte végzett tanulmány elemzésekor megállapították, hogy a kórházi C. difficile fertőzések előfordulási aránya 2005 és 2008 között tízezer páciensenként 2,45-ről 4,1-re emelkedett. "Egyértelmű a növekedés" - hangsúlyozta Ed Kuijper kutatásvezető, a Leideni Egyetem (Hollandia) orvosi központjának munkatársa. Az európai országok saját megfigyelőrendszerüket és diagnosztikai tesztjeiket alkalmazzák, ez is okozhatja, hogy nagy különbséget találtak a kutatók a "szuperbaktériumok" országonkénti előfordulási arányában. "Némely országban alábecsülik, más országokban felülbecsülik a fertőzések számát" - tette hozzá Kuijper.

    Hirdetés

    Az antibiotikumok túlhasználata és helytelen alkalmazása az elmúlt évtizedekben a gyógyszerek széles körével szemben ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához és terjedéséhez vezetett. Ilyen a C. difficile és az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium, melyek egyre gyakrabban okoznak kórházi fertőzéseket. Az európai járványügyi központ (ECDC) adatai szerint a régióban akár 400 ezer embert is érinthet a többféle szerrel szemben rezisztens baktériumokkal való fertőződés.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ECDC ezért kampányt indított az antibiotikumok túlzott használatának tudatosítására, kiemelt figyelmet szentelve a Klebsiella pneumoniae baktériumnak, amely szintén gyakran fertőz meg kórházban fekvő pácienseket. Kuijper tanulmányában - amely a The Lancet brit orvosi folyóiratban jelent meg - úgy találta, hogy a C. difficile fertőzési aránya a kórházakban magas Finnországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában (az arány rendre 19,1, 12,5 és 10,4 tízezrelék a kórházban eltöltött napokra vetítve), és alacsonyabb például Franciaországban vagy Magyarországon (2,1 és 2,0 tízezrelék). A követés adataiból az derült ki, hogy 3 hónap elteltével a páciensek 22 százaléka már nem élt, a halálesetek 40 százalékában szerepet játszott a C. difficile baktériummal való fertőződés is. A szakemberek olyan irányelveket sürgetnek, melyek Európa kórházaiban megfelelő standardot jelenthetnek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.17 08:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.