• Hasmenés - Gyerekek millióinak okozza halálát

    Szerző: MTI

    A Földön élők felének otthonába nincs bevezetve a víz, húsz százalékuknak pedig még árnyékszékük sincsen - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a november 19-i nemzetközi vécénap alkalmából.

    Minden évben kétmillió haláleset vezethető vissza a rossz egészségügyi körülmények miatt kialakuló fertőzésekre. Erre próbálja felhívni a figyelmet a Vécé Világszervezet és a lootogo elnevezésű német internetes oldal (www.lootogo.de).

    Hirdetés

    A honlap számon tartja Németország nyilvános vécéit, és felvilágosítást ad azok állapotáról. Az internetes oldalra látogatók értékelhetik is a meglátogatott mellékhelyiségeket, a portálon listázott több mint 28 ezer toaletthez már negyvenezer értékelést írtak. A német nyilvános mellékhelyiségek nemzetközi összehasonlítás szerint magas minőségű szolgáltatást nyújtanak, a világ nagy részén azonban ez nincs így. A hiányos higiéné miatti hasmenéses megbetegedések a gyerekek körében ugyanolyan sok halálos áldozatot követelnek, mint az AIDS, a tbc és a malária együttvéve - hangsúlyozta egy nemzetközi kutatócsoport a PlosMedicine című szaklapban megjelentetett tanulmányában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A számok elrettentőek: az öt év alatti gyermekek haláleseteinek kilencven százaléka hasmenéses betegségekre vezethető vissza. Ezek kétharmada mindössze tizenöt fejlődő országban következik be. A tanulmány készítői szerint a halálos kimenetelű betegségek tömeges megelőzésére higiéniára, vízelvezető rendszerre és tiszta víz biztosítására volna szükség, de árnyékszékek építésével, illetve egyszerű szappanos kézmosással is sokat lehetne tenni az ügy érdekében. Mindenekelőtt azonban az érintettek magatartásán kellene változtatni.

    A világ népességének tizenhárom százaléka otthonától távol fekvő és ellenőrizetlen forrásokból szerzi be a vizet, amely nem mindig tiszta, és nem is áll korlátlanul rendelkezésre. Az ázsiai nagyvárosokban öt vízvezetékből egy nem felel meg a nemzetközi tisztasági előírásoknak. A Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: minden embernek joga van megfelelő minőségű illemhelyre. Az ENSZ becslései szerint a Földön mintegy 2,6 milliárd embernek nincs vécéje - a világszervezet szeretné, ha a bokrokra szorulók száma 2015-re a felére csökkenne.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.16 11:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit kell tudni a liszteriózisról?

    A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

    Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén-tereftalát) palackok.

    Hasfájás ellen hatásos fegyver a stresszkezelés

    Fiatal nőknél a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma előfordulása. Az esetek 50 százalékában 35 éves kor alatt kezdődik és kétszer annyi nő szenved a hasfájásos betegségtől, mint férfi. Mit lehet tenni ellene?

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.