Hasmenés - Gyerekek millióinak okozza halálát

MTI
megjelent:

A Földön élők felének otthonába nincs bevezetve a víz, húsz százalékuknak pedig még árnyékszékük sincsen - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a november 19-i nemzetközi vécénap alkalmából.

Minden évben kétmillió haláleset vezethető vissza a rossz egészségügyi körülmények miatt kialakuló fertőzésekre. Erre próbálja felhívni a figyelmet a Vécé Világszervezet és a lootogo elnevezésű német internetes oldal.

A honlap számon tartja Németország nyilvános vécéit, és felvilágosítást ad azok állapotáról. Az internetes oldalra látogatók értékelhetik is a meglátogatott mellékhelyiségeket, a portálon listázott több mint 28 ezer toaletthez már negyvenezer értékelést írtak. A német nyilvános mellékhelyiségek nemzetközi összehasonlítás szerint magas minőségű szolgáltatást nyújtanak, a világ nagy részén azonban ez nincs így. A hiányos higiéné miatti hasmenéses megbetegedések a gyerekek körében ugyanolyan sok halálos áldozatot követelnek, mint az AIDS, a tbc és a malária együttvéve - hangsúlyozta egy nemzetközi kutatócsoport a PlosMedicine című szaklapban megjelentetett tanulmányában.

A számok elrettentőek: az öt év alatti gyermekek haláleseteinek kilencven százaléka hasmenéses betegségekre vezethető vissza. Ezek kétharmada mindössze tizenöt fejlődő országban következik be. A tanulmány készítői szerint a halálos kimenetelű betegségek tömeges megelőzésére higiéniára, vízelvezető rendszerre és tiszta víz biztosítására volna szükség, de árnyékszékek építésével, illetve egyszerű szappanos kézmosással is sokat lehetne tenni az ügy érdekében. Mindenekelőtt azonban az érintettek magatartásán kellene változtatni.

A világ népességének tizenhárom százaléka otthonától távol fekvő és ellenőrizetlen forrásokból szerzi be a vizet, amely nem mindig tiszta, és nem is áll korlátlanul rendelkezésre. Az ázsiai nagyvárosokban öt vízvezetékből egy nem felel meg a nemzetközi tisztasági előírásoknak. A Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: minden embernek joga van megfelelő minőségű illemhelyre. Az ENSZ becslései szerint a Földön mintegy 2,6 milliárd embernek nincs vécéje - a világszervezet szeretné, ha a bokrokra szorulók száma 2015-re a felére csökkenne.

(MTI)

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.