Öröklődhet a szexszomnia?

Medipress
megjelent:

A szaknyelv szexszomniának nevezi azt a jelenséget, amikor valaki álmában, öntudatlanul szeretkezni kezd a partnerével. A Victoria Egyetem kutatói szerint az állapot genetikus is lehet.

Gerald Kennedy pszichológiaprofesszor egyik páciense is ilyen problémával küszködött. A férfi rendszerint egy óra alvás után kezdett aktust a feleségével, és reggel soha nem emlékezett a történtekre. Felnőtt fia is ugyanezt csinálta éjjelente – barátnője legnagyobb szomorúságára. „Ez az első eset a világon, amikor családon belül öröklődött a jelenség” – mondja Kennedy.

A körülmények is hasonlóak voltak a két férfinál. Mindketten 50-70 perccel az elalvás után láttak neki az aktusnak, amikor az első mélyalvási stádiumba léptek. Ez az álomnak is a kezdete. „Gépiesek és durvák voltak, mit sem törődve a partnerükkel” – teszi hozzá Kennedy, azt is megemlítve, hogy az aktustól semmi nem tántoríthatta el őket, még az sem, ha a másik sikoltozott vagy verekedni kezdett.

Az agynak a mozgásért felelős része alvás közben rendszerint kikapcsol. Ezt legkésőbb serdülőkorban megtanulja – ezzel magyarázható, hogy a legtöbb gyermek kinövi az alvajárást. Néha azonban ez nem következik be, így fordulhat elő, hogy valaki álmában sétál, eszik vagy éppen szeretkezik.

Húsz év tűrés után az idősebbik férfit elhagyta a felesége. A beteg ekkor fordult segítségért, mivel attól félt, hogy ha talál is új partnert, az hasonlóan zavarónak fogja érezni a helyzetet. Végül mindkét férfinak olyan altatót írtak fel amely kellően lenyugtatja őket az alvás kritikus szakaszában, így megakadályozza ezt a viselkedést.

Egy másik esetben, amelyet az Ausztrál Alváskonferencián tettek közzé, egy férfi egy nyaralás alkalmával álmában elment a helyi night clubba, alkoholt ivott, majd felvitt egy nőt a hotelszobájába. Szerencséjére másnap a barátnője elhitte neki, hogy nem szándékosan tette, bár ezt tudományos bizonyítékok nem támasztották alá.

Bővebben a WEBBetegen a szexszomóniáról

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.