A gyerekkori éhezés következményei

MTI
megjelent:

Szegénység következtében 2007-ben az amerikai háztartások 15, 2008-ban 18 százaléka nem jutott megfelelő táplálékhoz. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine augusztusi számában idézett adatok az Egyesült Államokból származnak.

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretű probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlődő országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebből a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

Egy új vizsgálat azonban azt a tényt is megmutatta, hogy a gazdag országokban sem ritka a gyermekkori éhezés. Sharon I. Kirkpatrick jelenleg az Amerikai Rákkutató Központ munkatársa, korábban pedig Kanada egyik egyetemén dolgozott.

Munkatársaival csaknem hatezer, 10-15 éves gyermek táplálkozását, egészségi állapotát, növekedését tanulmányozta egy évtizeden át. A másik életkori csoportban 3333, 16-21 esztendős fiatalember sorsát is követték.

Ebben az időszakban a gyerekek 3,3 százaléka, illetve a fiatalok 3,9 százaléka legalább egyszer megismerte az éhezést, egy százalékuknál többen pedig legalább kétszer, vagy még gyakrabban éheztek. A tizenévesek 13,5 százaléka, az ifjak negyede küzdött valamilyen súlyos egészségügyi problémával. Az éhezést soha át nem élők csoportjához képest azok, akik akár csak egyszer is ínségben éltek kétszer nagyobb számban voltak betegek.

Kiderült, hogy az ismételten éhező fiatalok között lényegesen gyakrabban fordult elő a későbbi időszakban asztma és több más krónikus betegség, mint azok csoportjában, akik legfeljebb egyszer nem jutottak megfelelően ételhez.

"Vizsgálati eredményeink bizonyítják, hogy az éhezés fiatal korban a későbbi krónikus betegségeknek súlyos kockázati tényezője" - írták a kutatók.

BMI és kalóriaszükséglet

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.