Vérszegénység jelei

Tisztelt Doktor nő! 2018-ban 44 éves koromban stroke beteg lettem , motoros affáziával,Átmeneti agyi ischaemiás attak (TIA) k.m.n. (G4590) . 4 éve folyamatosan fél éveként készítenek egy nagy labor vérvételt.Affáziám elmúlt, és munkámat teljes mértékben el tudom látni. Tanár vagyok. Gyerekkorom óta asztmás vagyok , és 2014-ben kiderült , hogy inzulinrezinsztenciám is van . Az utóbbi hónapokban sokszor volt megfázásos , köhögéses betegségem, 2019-ben átestem a covid fertőzésen is . Általában vérszegénységet is megállapítottak ,kevésbé súlyosan. De a napokban elkészült vérképem aggodalomra ad okot nekem , kérem segítsen megérteni a leletemet. Az alábbi értékek számomra aggasztóak. Haemoglobin 90,0 g/L - 120,0 155,0 Haematokrit 32,2 % - 37,0 45,0 Thrombocyta szám 610,0 G/L + 150,0 400,0 MCV 74,2 fL - 80,0 95,0 MCH 20,9 pg - 27,0 35,0 MCHC 281,0 g/L - 310,0 370,0 RDW-CV 17,0 % + 11,0 16,0 HDW 34,9 g/L + 22,0 32,0 Se össz-koleszterin megh. 5,90 mmol/L + 2,80 5,20 Se HDL-koleszterin megh. 0,94 mmol/L - 1,09 2,29 Számított LDL-koleszterin 4,01 mmol/L + < 3,40 Terápiás célérték kardiovaszkuláris betegség igen nagy kockázata esetén < 1,4 Magas koleszterin szintre szedek esténként,20 mg Rosuvastatin Sandoz-t. Mostanában csináltattam a fogaimat , és a feltett fogsor alatt begyulladt az egyik fogam , illetve az alsó fogsoromban is van rossz fog. A napokban el fogok menni fogorvoshoz is. Az asztmámra BUVENTOL EASYHALER 200 -T szedtem. Az inzulinrezinsztenciámra merkformint reggel-este. Minden délben astrix tabletát veszek be 4 éve. Egy ideig neoforgamma tabletát szedtem a vérszegénység állapot kezelésére, de más készítményel váltottam fel, és nem rendszeresen szedtem. A tumormarker adataim jók, menstruációm nem mindig rendszeres.Sajnos nehezen fogyok le, pjazsmirigy adataim is most kielégítőek.Kérdésem , még mielőtt megmutatom a leletemet a háziorvosnak. Milyen irányba induljak , segíthet-e az állapotomon a neoforgamm -vaspotló tabletta szedése, és milyen betegségre utalhatnak a számok? Mielőbbi válaszát köszönöm.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza vas témában

Kedves Kérdező!

Első körben vashiány lehet, milyen a vas, ferritin? ÉS mivel az tünet, kellene háttér okot keresni. Nőgyógyász? Bélrendszeri eltérés? Ha más is van, dagantot kizárni, mammográfia, mellkas rtg, hasi ultrhahang endoszkópia, de ha menszesszel sok vért veszít, az a kiinduló pont.

Kérdés: 2022. június 18., 17:43; Megválaszolva: 2022. június 21., 11:00
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Emelkedett vas és...
Vas értékekkel probléma
Alacsony fehérvérsejt, Vas és
Tisztelt Doktornő! Fiam 15-17 éves korában több betegségen ment keresztül (alacsony fehérvérsejtszám, strafirococcus aerus okozta...
Ismeretlen eredetű rosszullétek
Kedves Doktornő! 15 éves lányom ez év október 11-án kapta meg második COVID elleni oltását. Öt nappal később egy fellépésen (évek óta...