Omega-3 zsírsavak: nem minden cukorbetegnek hasznosak

Medipress
megjelent:

Az omega-3 zsírsavak nagyfokú fogyasztása 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők esetén nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezzel szemben férfiaknál egyértelmű előny tapasztalható – állítja egy új tanulmány.

Az omega-3 zsírsavak – melyek főként halakban találhatóak meg – kivédik a koleszterin érfalra való lerakódását. Ezzel szemben idáig keveset tudtunk az omega-3 zsírsavak 1-es típusú cukorbetegségben kifejtett hatásáról, pedig esetükben megnő a szívbetegség kockázata.

A Pittsburghi Egyetem kutatói 601, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfi és nő adatait elemezte, a vizsgálat 1986 óta tart – a cukorbetegség diagnózisát 1950 és 1986 között állították fel. A vizsgálat során 166 résztvevőnél (27,6 százalék) állapítottak meg szívbetegséget. A legalacsonyabb előfordulási arány azoknál volt tapasztalható, akik nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasztottak (legalább napi 0,2 grammot). Ezzel szemben nők esetén nem volt megfigyelhető hasonló védőhatás.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbetegség Társaság szombati tudományos ülésén ismertették, Orlandóban.

„Bár az omega-3 fogyasztása csökkent kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, azonban ez nem áll fenn 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők esetén. A tanulmány tanulsága, hogy nem ítélhetjük meg egyformán az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiakat és nőket” – nyilatkozta Tina Costacou, a tanulmány vezető szerzője, a Pittsburghi Egyetem közegészségtan kutatója.

(Medipress)

Cikkajánló

Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.