• Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a tüneteket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Sógornőm (67 éves) az utóbbi időben azt vette észre, hogy időközönként a lábfeje ég, bizsereg és a nagy ujjai mintha érzéketlenek lennének. A kezén is érzett hasonlót, de ott nincs érzéketlenség. Körülbelül fél éve volt vérvételen, és mivel a vércukra éppen határérték alatt volt (5.72), ezért többször is megmértem neki étkezés előtt és után. Előfordult, hogy 11- re is felment, például egy nagyobb fürt szőlőtől (megmértem a szőlő súlyát, de már nem emlékszem mennyi volt). 10 dkg vajas pogácsától (kb.50gr. szénhidrát) is 10 körül volt. Úgy tapasztaltam, hogy 30-40 gramm szénhidrát beviteltől nem ment fel 8 fölé, ez attól függött, hogy mit evett. Az étkezés előtti cukra általában 5 és 6 között volt. Én is hasonló a helyzetben vagyok mint a sógornőm, de talán egy kicsivel jobb az étkezés utáni cukrom. Nekem is vannak hasonló tüneteim, annyi különbséggel, hogy én nem érzek égést, csak néha pici zsibbadásszerű érzést, ezt is inkább csak a jobb nagyujjamban. A jobb középső lábujjamban pedig olyasmit érzek, ami hasonlít az érzéketlenséghez, de mégis olyan, mintha ezt az ujjamat jobban érezném hogy van, mint a többit. Ez is ugyanaz lehet, mint a sógornőm betegsége? Kérdésem még az lenne, hogy okozhatja-e az ilyen magas étkezés utáni cukorszint a fent leírt tüneteket? Lehetséges-e úgy kordában tartani ezt a cukorszintet, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, és ne legyen szükség inzulin adagolására. A terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban is szeretnék kérdezni, hogy tényleg igaz-e, hogy a szirupba lehet tenni citromot? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Tänczer Tímea válasza a cukorbetegség, neuropátia témában

        Kedves Kérdező! Igen, érdemes elvégezni az OGTT -t , cukorterhelést, mert a rejtett szénhidrát-anyagcserezavarokat is tisztázza. Vihet egy friss citromot, melyet a cukros oldatba csepegtetve az könnyebben elfogyasztható. Sajnos már prediabétesz esetén is fennállhat neuropathia, mely az Ön által leírt tünetek hátterében állhat. Ez egyszerű módszerrel, kalibrált hangvillával kimutatható. A neuropáthia hátterében egyéb okok kizárása is szükséges. Érdemes neurológussal konzultálni, ha a panaszok rosszabbodnak. Étkezés után lehetőség szerint másfél órával mérje meg a vércukrát. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2019. október 20., 22:05; Megválaszolva: 2019. október 23., 20:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: